Američki Stejt Department upozorio građane: Postoji OPASNOST od terorističkih napada širom EVROPE

Brisel

foto ilustracija: Tviter

Američki Stejt Department je izdao upozorenje za svoje građane koji putuju u Evropu da širom kontinenta postoji opasnost od terorističkog napada i to na svim javnim mestima, turističkim odredištima, prevozu.

Ova uzbuna za putovanje biće na snazi 3 meseca.

„Upozoravamo građane SAD na potencijalnu opasnost od terorističkih napada širom Evrope, kojima će cilj biti velika događanja, turističke znamenitosti, restorani, trgovački centri i prevoz“, poručili su.

Upozorenje ističe 31. oktobra.

[adsenseyu1]

„Velik broj turista koji posećuju Evropu u letnjim mesecima predstavljaće veće ciljeve za teroriste koji planiraju napade na javnim mestima, posebno na velikim događanjima“, dodali su.

Podsetimo, prošlog meseca je britanski premijer Dejvid Kameron izjavio da pripadnici Islamske države planiraju da koriste dronove kako bi na Evropu bacili “zastrašujuću prljavu bombu“.

Naime lideri najmoćnijih država strahuju da bi džihadisti mogli da se naoružaju bespilotnim letelicama koje bi koristili da najveće evropske gradove “zapraše“ radioaktivnim materijalom koji može da usmrti hiljade ljudi.

Premijer Velike Britanije rekao je da postoji realan strah od nuklearnog napada džihadista.

[adsenseyu1]

“Na ovakvim samitima se nalazimo nakon što se loše stvari dogode. Ovog puta smo išli korak ispred, želimo da sprečimo takav scenario“, rekao je Kameron.

Upozorenje je početkom maja  godine stiglo i od direktora Evropola Roba Vajnrajta koji je rekao da će se u Evropi verovatno dogoditi novi teroristički napad velikog obima.

Pretnja od terorističkog napada je „i dalje veoma visoka, najozbiljnija od 11. septembra i strahujem da je u budućnosti moguć novi napad u Evropi“, rekao je Vajnrajt u obraćanju pred komitetom za Šengen italijanskog parlamenta.

Vajnrajt je dodao da Evropol nema „informacije o konkretnim pretnjama za Italiju“, prenela je agencija Ansa.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Američki Stejt Department upozorio građane: Postoji OPASNOST od terorističkih napada širom EVROPE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.