Belgijski astrofizičari tvrde: Ni jedna ni druga strana ne govore istinu o obaranju ruskog aviona!

Advertisement

Oboren

Nakon što su pregledali zvanične izveštaje i snimke rušenja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici, belgijski astrofizičari došli su do zaključka da ni Turska ni Rusija ne govore istinu o tom događanju.

Doktor Tom van Dursler i doktor Đovani Lapenta s Katoličkog univerziteta Luven na blogu fakulteta izneli su sumnje u verodostojnost objavljenih izveštaja.

Naime, oni tvrde da ruski avion nije mogao da se sruši onako kako je opisano u izveštajima jer je leteo brže nego što Turska tvrdi, navodi „Independent“.

Turska tvrdi da je avion bio 17 sekundi u njihovom vazdušnom prostoru, ali fizičari su na osnovu proračuna došli do podatka da je pri brzini od 980 kilometara na čas ruski avion u turskom vazdušnom prostoru mogao biti samo 7 sekundi.

Naučnici osporavaju i tvrdnje da je Turska deset puta upozorila ruski avion da se nalazi u njihovom vazdušnom prostoru.

– Nemoguće je da je Turska izdala deset upozorenja u roku od pet minuta, jer avion pri brzini od 980 kilometara na čas prelazi 80 kilometara za to vreme – tvrde fizičari.

– Kako su turske vazdušne snage mogle da predvide da će avion preći u njihovo vazdušno područje? Vojni avioni su agilni i u teoriji ruski avion je u zadnjem trenutku mogao da se okrene i da izbegle ulazak u turski prostor. Upozorenja ruskim pilotima bile su puke spekulacije u trenutku njihovog izdavanja – napominju Van Dursler i Lapenta.

Fizičari smatraju i da ruska strana priče ne odražava stvarnu situaciju koja se odvila. Rusi su naime izjavili da se njihov avion okretao i pokušavao da izbegne turski vazdušni prostor u trenutku kada je pogođen. To, napominju, nije moguće jer se promena smera kretanja za 90 stepeni pri tolikoj brzini može postići samo uz objekat koji je mnogo teži ili brži od aviona.

– Obe strane priče moraju se uzeti s rezervom.

Proračuni pokazuju da je avion mogao biti maksimalno deset sekundi u turskom vazdušnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima fizike – poručuju fizičari.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Belgijski astrofizičari tvrde: Ni jedna ni druga strana ne govore istinu o obaranju ruskog aviona!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.