BRAZIL se susreće sa ozbiljnim problemom – OLIMPIJSKE IGRE prete da budu ODLOŽENE!

Advertisement

Ilustracija

Naučnici zahtevaju da se OI odlože na tri do šest meseci zbog problema sa Zika virusom!

To od Svetske zdravstvene organizacije zahteva grupa naučnika koji su već uputili pismo tražeći odlaganje ”u ime javnog zdravlja.”

Pismo su potpisali 125 stručnjaka koji napominju da bi održavanje OI bio neetički potez, a sve zbog Zika virusa koji hara Brazilom.

[adsenseyu1]

Jedan od potpisnika, profesor Artur Kaplan, rekao je za Skaj Sport da bi odlaganje na tri do šest meseci bio idealan potez jer bi se do tada omogućilo stvaranje vakcine.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

– Zika je virus koji je mnogo ozbiljniji nego što smo mislili. Ne utiče samo na novorođenčad. Kod dece može da izazove i paralizu, dok za odrasle još nismo sigurni – rekao je Kaplan.

– Povrh svega, Brazil prolazi kroz političke i ekonomske probleme i pitanje je koliko će se baviti zaštitom sportista.

[adsenseyu1]

Podsetimo, Zika virus prenosi komarac ”Aedes aegypti”, koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice. Virus je otkriven u Africi četrdesetih godina, ali trenutno hara Južnom Amerikom.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

Prošle godine je eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država. Od novembra, čak 4.180 beba je rođeno sa mikrocefalijom u Brazilu, dok je tokom čitave tokom 2014. godine bilo je samo 146 takvih slučajeva. Prema nekim podacima, virus se prenosi i seksualnim putem, kao i putem transfuzije krvi.

Ne postoji vakcina koja bi uspešno sprečila širenje, a doktori objašnjavaju da je razvijanje takvog leka posebno komplikovano jer bi morao da se testira na trudnicama.

Prvi simptomi se javljaju tri do sedam dana nakon ujeda zaraženog komarca, i obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "BRAZIL se susreće sa ozbiljnim problemom – OLIMPIJSKE IGRE prete da budu ODLOŽENE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.