Da li je planeta ZEMLJA svemirski „ZOOLOŠKI VRT“?

Advertisement

Snimak HABL-a

Printskrin: Youtube/Hubble Space Telescope

Fermijev paradoks kaže da, ako inteligentan život nije karakterističan isključivo za planetu Zemlju, onda bi naša galaksija trebalo naprosto da vrvi od naprednih civilizacija.

Paradoks nastupa u prostoj činjenici da do sada nismo kontaktirali nijednu od njih. Gde su?

Jedan od odgovora na ovo pitanje jeste „hipoteza zoološkog vrta“ u kojoj se predlaže da napredne civilizacije, iz samo njima poznatog razloga, namerno ne žele da nam se predstave, odnosno da se kriju od Zemljana i čovečanstva.

[adsenseyu5]

Međutim, problem vezan za ovo rešenje jeste da takav podvig zahteva neku vrstu organizacije. To bi značilo da u našoj galaksiji postoji zajednica naprednih vrsta koje su složne u najmanje jednoj stvari – da ne kontaktiraju Zemlju.

Astrofizičar Dankan H. Forgan je ovu hipotezu dodatno razradio i zaključio da verovatnije postoji više organizacija, umesto da se civilizacije okupljaju u isključivo jednu asocijaciju. Zaključak je doneo na osnovu više faktora, uključujući starost civilizacija, udaljenost, vreme pristupa organizaciji i životni vek civilizacije.

„Ukoliko bi postojala samo jedna organizacija, to bi značilo da je njihov životni vek izuzetno dug i da one nastaju u vrlo kratkom vremenskom razmaku, što je generalno malo verovatno, ali i dalje moguće“, rekao je Forgan.

[adsenseyu1]

Upravo zbog toga, verovatniji scenario jeste da u našoj galaksiji postoji više civilizacijskih grupa čija je sinhronizacija malo teža.

„Možda Zemlja pluta u delu galaksije kojom vlada grupa konzervativnih ili opreznih vanzemaljskih civilizacija koje ne žele da nas kontaktiraju.

S druge strane, kako budemo postajali tehnološki napredniji, barijere između nas i njih će nestati“, rekao je Forgan.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li je planeta ZEMLJA svemirski „ZOOLOŠKI VRT“?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.