Danijel SERVER: Srbija ne mora da prizna KOSOVO, već samo da dopusti da Kosovo bude članica UN

Advertisement

Priznanje

foto: Tanjug

Profesor američkog Univerziteta „Džon Hopkins“ Danijel Server izjavio je da se premijer Srbije Aleksandar Vučić u međunarodnom pogledu promenio.

Takođe, naveo je da je Srbija na dobrom putu, bliža EU i odbacio kao gluposti spekulacije da će Amerikanci izazvati „ukrajinski scenario“ na protestima u Banjaluci.

Ono što znam je da je Srbija uradila posao, čini se nestvarno, naročito u pogledu Kosova, rekao je Server na konferenciji „Newsweek Talks“ u redakciji magazina Njuzvik.

Na pitanje da li stvarno veruje da se Vučić promenio u odnosu na devedesete godine kad je bio politički saveznik Vojislava Šešelja, Server je rekao da je to filozofsko pitanje, ali da je, posle razgovora s njim, uveren da je Vučić opredeljen za regionalnu stabilnost i da je odnos Srbije ka Kosovu i BiH pozitivan.

[adsenseyu1]

Normalizacija odnosa sa Kosovom podrazumeva prijem u Ujedinjene nacije (UN) i razmenu diplomatskih predstavništava, i to je minimum koji se zahteva, rekao je Server ubeđen da to razume i vođstvo Srbije.

Kako je ukazao, bilateralno priznanje Srbije nije potrebno.

Srbija ne mora da prizna Kosovo, već samo da dopusti da Kosovo bude članica UN, rekao je Server i dodao da je ubeđen da će taj dan doći.

Povodom protesta najavljenih za subotu u Banjaluci, on je odbacio tvrdnje da SAD podstiču nemire u Banjaluci i da Vašington ima bilo kakav interes u tome.

[adsenseyu1]

Server je ocenio da su protesti možda vezani za velikim stvarima koje je u RS uradio Milorad Dodik i da veruje da niko ne želi nasilje.

Republika Srpska neće biti nezavisna i za to postoje mnogi razlozi, naglasio je on i istakao da podela BiH nije opcija ni za Brisel ni Vašington.

Preme rečima Servera, najvažnije je da Beograd i Zagreb puste BiH da trasira svoj put u EU.

Srbija je na dobrom putu, bliža EU, ali na tom putu glavne prepreke biće sloboda medija, reforma sistema bezbednosti i slabost i neefikasnost sudstva, ocenio je Server.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

Budite prvi sa komentarom na članku "Danijel SERVER: Srbija ne mora da prizna KOSOVO, već samo da dopusti da Kosovo bude članica UN"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.