Emir KUSTURICA: Referendum u Srpskoj nije samo izjašnjavanje o DATUMU, nego i borba za SLOBODU i našu KULTURU

Advertisement

Intervju

foto: Tanjug

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je da je referendum o Danu Republike od velikog značaja za Srpsku, jer to nije referendum o datumu, već izjašnjavanje svih naših sunarodnika i ljudi dobre volje koji se ne bore samo za taj dan, nego i za slobodu odnosno očuvanje naše kulture.

„Prvo je bio pokušaj da se ukine ime i godišnjica Republike Srpske, pa je tek onda uvedeno i pitanje postojanja referenduma. Da je redosled bio obrnut, odnosno da je mogao da bude obrnut onda bi mogli da govorimo o tome kako je neumesno ponašanje predsednika Republike Srpske.

Ovako kao što je i odbrana slobode u našem narodu uvek na dnevnom redu, tako je i ovaj put veoma vidljiv proces kojeg Bakir Izetbegović obnavlja i ide stazama svoga oca“, istakao je Kusturica.

[adsenseyu5]

Kada je mir u BiH bio zagrantovan Kutiljerovim planom, podsetio je Kusturica, Alija Izetbegović je po nagovoru američkog ambasadora Vorena Cimermana odbio mirovni sporazum koji je prethodno prihvatio. „Tako i sada. Sve što postoji u arsenalu Bakira Izetbegovića pokrenuto je da bi se narušio mir u BiH“, ocenio je Kusturica i dodao:

„Mi smo hteli da jedan od simbola tog mira bude Andrićgrad, a ja sam shvatio da oni ne žele mir. Višegrad jeste bio muslimanski većinski grad, ali su ga naselili Konjičani koji su morali da odu iz Konjica posle Dejtona i još pre Dejtona, pa se ja pitam – da li je moguće da je reč o apsolutnoj dominaciji i uništenju njima suprotstavljene kulture“.

[adsenseyu1]

On je naveo da je bio mišljenja da će Andrićgrad biti grad mira, te da je s tom namerom i napravljen, ali je tajna u tome, kaže, što oni neće mir.

„Način na koji se krenulo na Republiku Srpsku sugeriše da njima zapravo ne treba mir, a mi budale hoćemo da napravimo spomenike miru ili pomirenju kao što je bila namera sa Andrićgradom“, naglasio je proslavljeni reditelj, prenele su banjalučke Nezavisne pozivajući se na Srnu.

[adsenseyu1]

I zato, poručio je Kusturica, što se tiče referenduma – ako propustimo na jednom dočekaće nas na drugom i stoga je veoma važno da svi izađemo na referendum.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Emir KUSTURICA: Referendum u Srpskoj nije samo izjašnjavanje o DATUMU, nego i borba za SLOBODU i našu KULTURU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.