FLORENS ARTMAN: Znam kakvu kaznu će dobiti ŠEŠELJ u žalbenom postupku!

Advertisement

Uhapšena

foto: Medija centar Beograd

Bivša portparola Haškog tribunala Florens Artman tvrdi da će Vojislav Šešelj posle žalbenog postupka tužilaštva na kraju dobiti malu kaznu, ali da neće morati da se vraća u zatvor u Ševeningen.

Artmanova je u intervjuu za zagrebački „Jutarnji list“ pokazala otvoreno ogorčenje zbog oslobađajuće presude Šešelju, tvrdeći da je ta odluka, u stvari, odraz političkog stava dvojice sudija u Hagu.

– Ta presuda je posledica političkih stavova dela sudija. Vidi se da presuda nije pravna, ona nema pravne elemente. Podsetiću da je Šešelj na presudu čekao više od tri godine. Stvar je bila u tome što su, sve dok se nije izbacio danski sudija, dvojica bila za osuđujuću odluku, a Antoneti za oslobađanje. Stav italijanske sudijnice se zna jer je pisala odvojeno mišljenje i trebalo je u veće staviti sudiju koji će imati isti stav kao predsednik – za oslobađanje – istakla je Artmanova.

[adsenseyu1]

Ona je naglasila da zna šta će se sada dogoditi sa žalbom na oslobađajuću presudu Šešelju.

Teodor Meron će se postaviti kao knez koji spašava međunarodnu pravdu. Oboriće oslobađajuću presudu i odrediće kaznu za neke sitnice. U svakom slučaju, kazna će biti tolika da Šešelj ne mora više da se vraća u Hag i da ne moraju više da lome zidove u zatvoru kako bi on mogao da prođe kroz vrata koja su za njega premala. Suštinski se ništa neće promeniti – smatra Florens Artman.

Bivša portparolka Tribunala ne krije da nije zadovoljna ni oslobađajućom presudom za Anta Gotovinu.

– Jesu li činjeni zločini nakon Oluje? Jesu! Je li iko odgovarao? Nije! Je li Haško tužilaštvo grešilo što je postupalo po svojoj nadležnosti? Nije! Hrvatska je mogla da iskoristi greške i nekompetentnost nekih ljudi u Haškom sudu i sama da procesuira zločine. Ali je očigledno politika hrvatske Vlade bila drugačija – poručila je Artmanova.

[adsenseyu1]

Ona tvrdi da nijedna država bivše Jugoslavije nije uradili iskreno i do kraja suočavanje sa prošlošću. Zbog toga nije želela da komentariše to što Hrvatska blokira Srbiju na putu evropskih integracija.

– Ne želim to da komentarišem jer ni jedna država nije učinila ono što treba vezano uz prošlost. I sve bi trebalo zbog toga da bude sram. Svi su se ponašali tako da negiraju krivicu.

Kakav Hrvatska ima legitimitet da traži suspenziju nadležnosti za ratne zločine? Jeste li vi kaznili sve zločine? – upitala je Florens Artman.

(Jutarnji list)

Budite prvi sa komentarom na članku "FLORENS ARTMAN: Znam kakvu kaznu će dobiti ŠEŠELJ u žalbenom postupku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.