Grci optužili Tursku da su za poslednje 2 godine preko 4.000 puta povredili grčki vazdušni prostor!

Advertisement

Ilustracija

Turske tvrdnje da je ruski Su-24 oboren jer je povredio vazdušni prostor Turske, naišle su na žestoku reakciju Grka koji su po društvenim medijima optužili Turke za dvostruke standarde.

Naime, turski borbeni avioni povredili su grčki vazdušni prostor 2.244 puta samo u toku 2014. godine, prenosi Raša tudej.

Grci se pitajju šta bi se dogodilo kada bi Grčka reagovala poput Turske. Grčke novine Protetema objavile su brojku koju je ustanovio Univerzitet u Tesaliji, baziranu na podacima Grčke vojske – bilo je 2.244 prelaska granice u 2014. godini što je znatno više od 636 u 2013. godini.

„Turci pokušavaju da ospore suverenitet isturenih ostrva i dovedu Grčku za pregovarački sto“, rekao je Tanos Dokos generalni direktor Helenik Fondacije za Evropsku i inostranu politiku. On je to izjavio listu Politiko njuz u julu.

„Ono što zabrinjava jesu letovi na malim visinima, posebno helikoptera, preko ovih ostrva“, kazao je Dokos, a prenosi RT.

Turska ne poštuje vazdušni prostor od 10 milja u Egejskom moru. Od januara do oktobra 2015. godine, grčki vazdušni prostor je povređen 1.233 puta, uključujući i 31 let preko samog grčkog kopna, prenosi RT podatke Grčkih vazduhoplovnih snaga.

Osim toga, turske pomorske snage su neprekidno kršile i granice međunarodnih voda. Za samo sedam meseci Turska mornarica je 175 puta uplovila u grčke vode. Juna meseca je Turski ratni brod „Gelibolu“ više puta patrolirao grčkim vodama, što je razgnevilo Grke.

Prethodno je danas grčki šef diplomatije Nikos Kocijas izrazio solidarnost ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, pri čemu je preneo da „Tursko kršenje vazdušnog prostora Grčke traje godinama“ .

I Grčka i Turska su članice NATO i obe polažu pravo na zonu od šest nautičkih milja Egejskog mora.

Mnogi od incidenata su se dogodili na četiri milje od turske obale koju Atina smatra svojom teritorijom, a Ankara međunarodnim vodama.

Grčka takođe polaže pravo na 10 milja vazdušnog prostora oko svojih ostrva, a Turska priznaje samo šest milja i smatra sporni deo međunarodnom zonom u koju šalje svoje borbene avione.

(pravda)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Grci optužili Tursku da su za poslednje 2 godine preko 4.000 puta povredili grčki vazdušni prostor!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.