ISTRAŽIVANJE: Evropljani gotovo potpuno istrebili domoroce Severne Amerike koji su došli iz Istočnog Sibira!

Advertisement

Ilustracija

Naučnici su – koristeći najnovije metode istraživanja – potvrdili da su evropski kolonizatori gotovo potpuno istrebili domorodačko stanovništvo Severne Amerike.

Posebno su se pozabavili periodima i putevima naseljavanja dve Amerike, odnosno – njihovom genetskom analizom, i došli do neoborivih saznanja da je evropska kolonizacija dovela da suštinskog gubitka „pretkolumboskih naslednih linija“.

Svoja otkrića objavili su u naučnom časopisu Science Advances i naglašavaju da su u uzorcima DNK, uzetim iz mumija i ostataka drevnih ljudi, pronašli najmanje 84 nasledne linije i da su utvrdili da su se te linije pre oko 500 godina ukrstile.

[adsenseyu1]

Ali, vođa istraživanja – Bastijen Ljamas, sa univerziteta australijskog grada Adelaida – ukazuje:

„Kada su stigli Evropljani – neke od domorodačkih etničkih grupa bile su potpuno uništene“.

Komentarišući istraživanje Ljamasa i njegovih kolega, Washington Post je objavio: „Među današnjim ljudima, po svemu sudeći, nema nosilaca drevne DNK do koje su u istraživanjima došli naučnici pod LJamasovim rukovodstvom.

To, naravno, ne znači da je celokupno dokolumbovsko DNK-nasleđe potpuno uništeno. Jer, mogle su opstati druge linije do kojih oni nisu došli u svom istraživanju“.

[adsenseyu1]

Isti list izražava nadu: da su u DNK američkih domorodaca, do kojih Ljamas i ostali još nisu stigli, mogle opstati neke od 84 linije koje su oni identifikovali.

Washington Post ipak priznaje da su australijski naučnici potvrdili da je tokom kolonizacije došlo „visokog nivoa izumiranja domorodačkog stanovništva Amerike“.

Ljamas i njegove kolege, inače, tvrde da je Amerika tako naseljena što je manja grupa ljudi – idući uz obale – pre oko 16.000 godina stigla u Ameriku, odvojivši se od stanovništva Istočnog Sibira.

(Skandalozno.rs, Izvor: fakti.org, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "ISTRAŽIVANJE: Evropljani gotovo potpuno istrebili domoroce Severne Amerike koji su došli iz Istočnog Sibira!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.