Izašla na videlo VELIKA TAJNA Jugoslavije: Titov lični pratilac ispalio 3 metka u predsednika SFRJ! – VIDEO

Advertisement

predsednik

foto: novosti.rs

Malo je poznato da je jedna od brojnih poseta predsednika SFRJ Josipa Broza Tita mogla kobno da se završi po njega.

Od samih Titovih političkih i vojnih početaka Nemci su planirali njegovu smrt i želeli što pre da ga vide ispod zemlje. Pokušaj atentata na Tita dogodio se u Dubrovniku 1950. godine. Služba bezbednosti Jugoslovenske narodne armije i Maršalat dobili su informacije da se priprema atentat, pa su odlučili da Tito ubuduće mora stalno da nosi neprobojni prsluk.

Ovog puta našao se na nišanu rukovodstva informbiroovske emigracije u Sovetskom Savezu i Rumuniji. Njen zaključak glasio: Tita konačno likvidirati na klasičan način. Za atentatora su izabrali potpukovnika Branka Rudića, jednog od Titovih ličnih pratilaca. Dobro su znali da je na određen način pristalica rezolucije Informbiroa i Staljinove podređivačke politike prema Jugoslaviji, piše Dubrovački dnevnik.

[adsenseyu1]

Atentat je trebalo da se izvrši u Titovoj rezidenciji u Dubrovniku. Rudić je iz neposredne blizine ispalio tri hica pravo u Tita dok je dolazio iz svoje sobe u radni kabinet, međutim pancir je spasao maršala sigurne smrti! Njegovi pratioci koji su se tada zatekli u blizini likvidirali su atentatora na licu mesta, a to je bio prvi oružani i direktni atentat na Tita.

Atentat u Dubrovniku bio je brižljivo čuvana državna tajna. Do pre par godina o tome nije ništa objavljeno. Nije još sigurno zašto je ovaj slučaj godinama bio zavijen u veo tajne.

Najverovatnije iz razloga što je predstavljao veliku sramotu za gardiste obezbeđenja tadašnje Jugoslavije.

https://www.youtube.com/watch?v=BiKeBkcv094

(Kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Izašla na videlo VELIKA TAJNA Jugoslavije: Titov lični pratilac ispalio 3 metka u predsednika SFRJ! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.