Kobna greška Srbije: Pogledajte koje su nam teritorije nuđene Londonskim ugovorom 1915. godine!

Advertisement

Greška Srbije

Dvadeset šestog aprila se navršilo 99 godina od događaja koji bi Srbiji, da je prihvatila tom prilikom donete odluke, obezbedio sasvim drugačiju sudbinu.

Jedan od naših najznačajnijih mislilaca toga doba, prof.  dr Lazo Kostić (1897-1979) prokomentarisao je to sledećim rečima: „Jedan takav primer velikodušnosti i istovremeno ludosti nije poznat u istoriji. Srbija se odriče u korist svojih najvećih neprijatelja, Hrvata, dobitka, koji se samo jedanput u istoriji dodeljuje“.

Tri sile Antante (Velika Britanija, Francuska i Rusija) sastale su se u Londonu sa Italijom da bi se dogovorile o uslovima za stupanje Italije u rat na strani Antante. Dvadeset šestog aprila 1915. potpisan je ugovor, koji pored teritorijalnih interesa Italije definiše i teritorije koje treba da pripadnu Srbiji i Crnoj Gori.

Zajedno sa delom obale, koji je već pripadao Crnoj Gori, Srbiji i Crnoj Gori je bila namenjena obala od reke Krke do reke Drim, uključujući Split i Dubrovnik, kao i ostrva Brač, Veliki i Mali Drvenik, Ciovo, Šolta, Jakljan i Koločep.

Severna Dalmacija, od Krke do Privlake, treba da pripadne Italiji, dok hrvatsko primorje, od Privlake do Istre, kao i ostrva Krk i Rab, ostaju Austrougarskoj, odnosno Hrvatskoj. Sva ostala ostrva (osim pomenutih), Istru i dobar deo današnje Slovenije dobija Italija.

Osim toga se Srbiji dodeljuju Bosna i Hercegovina, Srem, Bačka i Slavonija. Načelno je odlučeno, ali ne i tačnije definisano, da delove Albanije dobiju Srbija, Crna Gora i Grčka.

[adsenseyu1]

Italija je bila protiv toga da se Srbija informiše o donetim odlukama, ali se saveznici nisu s tim složili i u zvaničnoj noti Srbiji su 4. avgusta 1915. potvrdili teritorijalno proširenje Srbije i Crne Gore.

Po završetku rata je došlo do revizije ovog ugovora. Američki predsednik Vilson je insistirao na etničkom principu kod povlačenja novih granica. Pogođena je bila isključivo Italija, koja nije dobila deo obećanih teritorija. Kao kompenzacija su joj obećani deo nemačkih kolonija u Africi i kontrola nad Albanijom.

Glavni dobitnik je bila Srbija ili, tačnije rečeno, Srbija je mogla da bude veliki dobitnik da je prihvatila londonsku varijantu plus deo Banata i dalmatinska ostrva, koja su prvobitno bila ponuđena Italiji! Na nesreću Srbije i Srba u celini Srbija to nije prihvatila nego je insistirala na zajedničkoj državi sa Hrvatima i Slovencima. Ima istoričara koji tvrde da su saveznici prisilili Srbiju na to ujedinjenje. To ne odgovara istini, čak naprotiv: Saveznici, a posebno Vilson su hteli da sačuvaju (mada umanjenu) Austrougarsku kao protivtežu Nemačkoj i boljševizmu, pa su vršili pritisak na Pašića i Aleksandra da se zadovolje Velikom Srbijom.

Pašić, koji je bio opsednut idejom jedne zajedničke države južnih Slovena, uspeo je da za to pridobije i mladog regenta Aleksandra, koji u početku nije shvatio suštinsku razliku između (Velike) Srbije i zajedničke države sa katoličkim Hrvatima i Slovencima, videći u tome samo proširenje svoje države! Posle ujedinjenja je brzo shvatio tu razliku, pa je u leto 1928. čak nameravao da povuče srpske trupe iza linije Londonskog ugovora i „amputira“ Hrvatsku.

london-1915-1024x797

Od te ideje je nažalost odustao iz razloga za čiji je opis potrebna opširnija analiza. On lično je tu odluku platio šest godina kasnije sopstvenim životom, a srpski narod ogromnim ljudskim i teritorijalnim žrtvama za vreme Drugog svetskog rata i kasnije.

Glavni saveznik Pašića u ostvarenju ideje jedne zajedničke države južnih Slovena su bili francuski masoni, koji su po svaku cenu hteli da razbiju habzburšku monarhiju videći u njoj samo jednu neman rimskog katolicizma, svog najvećeg protivnika. Njihov uticaj na zapadne saveznike, kao i delovanje slovenačkih i hrvatskih masona u nacionalnim savetima su bili odlučujući faktor u ostvarenju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Hipotetičko pitanje: Kakva bi bila sudbina Slovenaca i Hrvata da ih Srbija nije prihvatila?

Odgovor: Slovenci bi bili podeljeni između Italije i Austrougarske odnosno Austrije, i s vremenom asimilirani; pojam „država Slovenija“ bi ostao nepoznat. Hrvatska bi ostala u svojim istorijskim granicama kao provincija u okviru Austrougarske, odnosno Mađarske, naravno bez Slavonije, Dalmacije i Istre.

[adsenseyu1]

Kako su se zahvalili Srbiji?

Odgovor: Slovenci su nahuškali Šiptare na Kosovo da traže status republike i među prvima priznali „državu“ Kosovo! Hrvati su uzurpirali Slavoniju i Dalmaciju, a većinu Srba, koji su preživeli njihov holokaust za vreme Drugog svetskog rata, poterali iz (Velike) Hrvatske. Još ih i tuže zbog genocida! Cinizam na kvadrat!

To, naravno, nije bila nikakva prepreka da ih EU primi kao punopravne članove, dok Srbija ispunjava sve, pa i ponižavajuće, zahteve da bi dobila status „kandidata“. Izgledi da postane punopravni član EU se najbolje mogu definisati onom narodnom izrekom: „Kada na vrbi rodi grožđe“. EU je prvenstveno udruženje katoličko-protestanskih evropskih država. Izuzeci potvrđuju pravilo! Grčka je svojevremeno primljena iz strategijskih razloga kao NATO član. Bugarska i Rumunija su primljeni pod američkim pritiskom u paketu sa NATO članstvom da bi se zatvorio NATO zid prema Rusiji. Srbija nema taj strateški značaj, jer se nalazi iza tog zida.

Koliko vole te pravoslavne članove, najbolje se vidi iz surovog postupka prema Grčkoj, koju su namerno uvalili u te dugove. Odnos prema Portugalu i Španiji, koji su u sličnoj finansijskoj situaciji, sasvim je drugačiji. Bugarsku i Rumuniju trpe, ali ih ne tolerišu kao punopravne članove. Vrlo privlačna perspektiva za Srbiju!

Na kraju jedan interesantan aspekt: Odluka Hrvata i Slovenaca da napuste Habzburšku monarhiju i da se pripoje Srbiji je izazvala lančanu reakciju, koja je dovela do konačnog raspada te monarhije. To ipak nije smetalo Austriji da uvek bude na strani Hrvata i Slovenaca protiv Srba.

Očigledno se gresi braće po veri zaboravljaju, a krivica prebacuje isključivo na one druge!

(fbreporter)

24 komentara na "Kobna greška Srbije: Pogledajte koje su nam teritorije nuđene Londonskim ugovorom 1915. godine!"

 1. dajte neku lepu vest.. ove tragedija nam je odavno poznata

 2. nije srbija nego kralj koji nas je i zavio u crno sve srbe u regionu

 3. Kralj Ak JE IMAO NAJBOLJE NAMERE, A NAKNADNA PAMET JE BEZ VEZE!

 4. Tadašni ruski ambasador u Srbiji savetovao je Kralju da prihvati ovu podelu među saveznicima ali, nažalost Kralj je zinuo za većom teritorijom pa smo tu gd jesmo. Posle j…… nema kajanja

 5. Odakle vam ideja da dijelite tuđe…

 6. Jbg, kad izgubiš rat, odnosno na krivoj si (lošoj) strani, popiješ po nosu.
  I nisu Srbi delili, nego sile Antante, piše lepo, samo treba da si pismen.

 7. samo za svaki slučaj da netko ne citira wikipediju na kojoj piše kako kraljevina srbija treba dobiti dalmaciju, ovdje ima originalni tekst ugovora u kojemu se kraljevina srbija spominje samo u članku 7 gdje se navodi kako italija, ukoliko dobije sve prethodno u ugovoru navedeno, neće raditi probleme prilikom podjele južne i sjeverne albanije (minus centralna gdje se trebala osnovati nova država zavisna o italiji) između srbije, crne gore i grčke.
  puni tekst ugovora možete vidjeti ovdje:

  http://wwi.lib.byu.edu/index.php/The_Treaty_of_London_%281915%29

 8. zna se tko je kriv i tko nije slušao pašića kralj aleksandar je najveći krivac,što sad srbi stradavaju.čovek koji je rekao do drine je dovoljno

 9. Fala Bogu da nije prošlo, inače bi danas živio u srpskoj zapadnoj Hercegovini, u ‘velikoj Srbiji’.

 10. nije srbije nego izdajnika kralja i nelazite više i nebranite kretene koji opet hoće vlast i da nas uniste do kraja.da je poslušao pašića i mišića sve bi drukčije bilo

 11. Boze boze, jesmo 1991 godina? Ja sam mislio da sam starijij 25 godina, ali ispalo je da sam sanjao 25 godina. Evo lego juce i sanjao da smo proziveli 25 godina, ali probudio se danas i vidim da je sve isto.
  Zanima me sta znaci to da je neko mogao dobiti teritoriju??? Jel neko spominje ljude? Dokle ce idioti bez mozga pisati ovakve clanke, za koga vi idioti, korisni idioti uopste radite??? Sta ste hteli reci sa teritorijama i sta bi Vi idioti cinili sa ljudima koje zive na tim Vasim Idiotskim terotorijama? Dali bi ste se vi onda izivljavali iznad populacije koja zivi tamo? Dali Vam je to cilj, da imate vise teritorije za lecenje kompleksa. Uzas kakvi ste vi idioti bez grama mozga kad danas pisete idiotske stvari.
  Idioti, dali se razmisljali sta ako neko da nekome drugome teritoriju gde ste vi i vasa porodica, komsije i rodbina???
  Treba vas neko dobro odraditi. Moronstine debilske.

  • Ustao si ukrivo jutros? Zasto penis? Clanak je odlican. Ljudi na recenim teritorijama, sto tebi mozda nije poznato, u trenutku kada je o tome u Londonu dogovarano bili su u u velikoj vecini Srbi. U Slavoniji je i puno unijata, znaci pokatolicenih srba, bas kao i u Dalmaciji.

   Teritorija gde je zivela moja porodica po majcinoj strani , u okolini Knina, kompaktno srpska, data je Hrvatima, bas kao sto ti trazis, i Hrvati su moje proterali.

   Budi ljubazan, pa odsad peni u svom kupatilu.

  • Pametna reakcij! Kakve gluposti – „što bi bilo kad bi bilo“ ili „što je babi milo to joj se i snilo“ – пробуди се човече !!!

 12. Veoma dobar i informativan clanak, veoma pronicljiv prema motivima naseg evropejskog okruzenja.

  Iz ksenofobicnih razloga zapadnoevropljanima mi jesmo i ostacemo stranci. Tacka. Zapadna Evropa ima ksenofobiju u kostima i vuk je u jagnjecoj kozi.
  Rusi su od njih pretrpeli Napoleona, Kajzera i Hitlera u svega 150 godina.

  Mi smo imali austrijance, nemce i hrvate da nas istrebljuju plus engleze ida nas na svakoj krivini strmeknu, i amerikance da nas pocaste uranijumom, kao verne saveznike.

  Kolko je to puta u zadnjih sto godina , nek broji neko drugi, meni je mnogo, pa ako je i od zapada.

 13. Koliko vidim ti si Dalmatinac pa te više pogodilo to što bi te 1915. Dalmaciju dobila Srbija (koju mrziš zato što si ratovao protiv nje 80 godina kasnije), nego da li će neko dobiti neku teritoriju pa će tobože da se iživljava na tom narodu. Prvo treba da znaš da je mnogo pre 1915. Dalmacija bila srpska i bio je većinski srpski narod, ali uz pomoć Austrougarske ste je dobili kao i ime, a Srbe posle pokatoličili ,ali da zanemarimo to. Ti si se rodio kasnije pa stoga imaš malo modernije shvatanje, što se vidi iz ovog drugog napisa sa kojim se potpuno slažem, ali tada u to vreme su se tako delile teritorije. Isto kao što je Htvatska dobila Dalmaciju. Zar misliš da bi Hrvatska da je bila tada na mesto Srbije odbila tako nešto??? Oberučke bi to prihvatila a Srbi posle ne bi ni postojali. Još 1973. je napravljena mapa Evrope, u slučaju da je vaš Firer pobedio, i Srbije opšte nema na toj karti. A to iživljavanje na narodu više vama odgovara nego nama. Setimo se samo drugog rata a i ovog poslednjeg (koji ste vi izazvali jer ste nasilno uz upotrebu oružja hteli da se odvojite) kakva ste zverstva radili nad civilnim stanovništvom a i mladoj deci na služenju vojnog roka u Hrvatskoj. Kasnije je to preraslo u opšte rasulo sa obe strane koje nije smelo da se desi, i to nam je sada za nauk za u buduće da imamo više tolerancije i razumevanja kako kažeš i da ne budemo podložni praznim pričama naših političara na vlasti jer se oni bore samo da njima bude bolje i da više profitiraju makar se mi svi pobili.
  Pozdrav

  • Prijatelju, malo si pogresio ali nista strasno. Nisam Dalmatinac ali to ti je velika greska sto delis ljude, a i svima nama je to greska. Ja sam Makedonac sto je potpuno isto kao i Srbin, Hrvat, Bosanac Nigerijac, Francuz itd. Ako ja i ti gledamo jadan na drugoga sa omalovazavanjem sta ce da nam rade onda ovi koji su indoktriraniji nego mi bar duplo, kako ce se prema nama ponasati recimo englezi. Ja nisam u Makedoniju i druzim se sa prakticno ljude iz svakog dela sveta a najvise sa ex yu prostora. I znas sta, super nam je. Samo da znas vako, Moj deda, moj otac i ja imamo svi razlicita prezimena i to znas zasto? Zato sto je svako menjao prezimena zato sto mu se tako digo, i zato sto je to mogao. Eto vidis ja danas tvrdim da smo svi mi GLUPI zajedno ako jos padamo na te fore. Ja sam shvatio od mog rodjenja da je sve prevara i laz, i da je covek covek a necovek necovek, a i za to postoje razlozi, koje ih mi i najcesto neznamo. Voleo sam Jugoslaviju, voleo sve timove i strasno mi je bilo zao kada nam se ona tragedija desila, ali to je bio plan, star bar 40-50 godina u ono vreme. Slusam neke politicare, jos okrecu istu lentu, ali nadam se da smo pametniji svi mi. Neznam dali si upucen da su Slobo i Tudjman krali od sve nas i imali zajednicku banke 3, u engleski, Francusu i u Luksemburgu sve do 96, posle kraja rata u Hrvatsku. Mislis da ih je bilo briga za ljude. Ja tvrdim da NE. Evo danas recimo da ti dobijes moc da kontrolises Makedoniju? Sta bi ti radio, i dali i zasto bi nesto uopste? Znas sta bi ja? Ja bi pustio da nema granica i da se sve resurese podele ljudima da imaju sve sto im treba, da svi budu zadovoljni, briga me ko je ko, ako je covek. Potrazi malo neke malo drugacije informacije videces da nasi ratovi i mrznje su samo deo igre za njihove ciljeve. Stepeni manipulacije su 1. Rasa, 2. Religija, 3. Nacionalna pripadnost. itd, itd. . . Srecna ti slava ako je danas slavis, sve najbolje iskreno iz srca ti zelim to prijatelju. Slobodno ,mozemo produziti sa komentarima i razmenu stavova. G

  • Velikosrbi izmisljaju velikosrpsku istoriju i tumace po svom nahodjenju isto kao da si u 90-tim. Po tebi su Hrvati izazvali rat a nisu prakticki imali ni lovackog naoruzanja dok ste vi sa vasim vozdom oteli i opljackali sve sto se moglo iznijeti iz YU oriuzje, financije, (sve banke ste uzurpirali i opljackali u svrhu pravljenja velike srbije) cijela jna je bila na vasoj strani i opet nista. Jedini uspjeh je da zu pomoc Amerike sto napraviste genocidnu tvorevinu u Bosni. Tvoje tvrdnje ne piju vode nigdje nego u Srbiji jer vam truju razni mesetari pamet i nikad se necete opametiti i pripadati dem. svijetu. Smatarte da ste uvijek bili na pravoj strani a to se danas vidi gdje ste i na kojoj ste strani.U eu necete nikad uci i pustice vas evropa u ruski zagrljaj pa se volite do mile volje, naravno zu teske sankcije i izolaciju. Ojadili ste sve u komsiluku od 90-tih pa do danasnjih dana i sve ste napravili neprijateljima jer se vi trpate u svaku zemlju u regionu kao da vam je to srpska prcija.Srbi vi ne trebate izlaziti iz svojih granica i nikad vas niko nece napast, jer kad god ste izlazili dolazilo je do ratova. Ima toga jos puno ali i ovo je dosta da neki zaludjeni ne nacionalizmom nego sovinizmom spoznaju neke realne stvari Poz za ljude koji normalno shvacaju istoriju!

 14. slobodan_cekic | 13. januara 2017. u 20:44 | Odgovori

  Ti vala mislis da niko nije progledao na ovom svetu svojim ocima, osim tebe.. Hvala ti na lepim zeljama, takodje i tebi sve najbolje.

 15. Ha, Ha, Ha, Ha. Baš je šteta što Srbija to nije prihvatila,jer ne bi mogla upravljati tim teritorijama, prije bi se raspala i danas bi vjerovatno bila u svojim pravim historijskim granicama Beogradskog pašaluka. Nije mogla zadržati ni Kosovo a vjerovatno neće još dugo držati ni Vojvodunu. Nisu Pašić a ni Aleksandar bili baš toliko glupi. Šteta.

 16. Pokazali ste u BiH kako bi upravljali sa tuđim teritorijem.pogledajte konc.logore Omarska, Tomašicu, Kera, Manjača. Odvodili ste civile na likvidaciju, mučili fizički i psihički, iscrpljivali glađu. Pogledajte dokumentarac kakva je razlika između logoraša u Ausvitzu i vaših? Pogledajte Srebrenicu, pogledajte Vukovar normalnom čovjeku dosta.

 17. Kralj nije bio dorastao situaciji tog vremena. Jednostavno.

 18. Anonimni,gledamo mi Vas ustaski Jasenovac svaki dan. Pametnom dosta.

 19. Srbi kao najveći narod zajebao je najviše u bivšoj državi. Da su hteli Srbi da ostane YUgovina ona bi i ostala. Sad više nema ni traga ni glasa o suživotu bliskih naroda. Treba puno da proteče vode da se zlodela zaborave jednih, drugih i trećih. Ko je doprineo, da se ovo dogodi moja pamet ne može da odgonetene. Premalo znam.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.