Mapa sveta: Pogledajte ko kupuje oružje od Amerikanaca, a ko od Rusa! (INFO)

Advertisement

Naoružani svet

Iako bi trebalo da je Hladni rat odavno završen, Rusija i SAD ostaju glavni snabdevači oružjem u svetu i dve glavne vojne sile.

SAD snabdevaju države članice NATO i bliskoistočne saveznike poput Turske, Izraela i Saudijske Arabije. Rusija obezbeđuje oružje za zemlje BRIK-a, kao i Iran, veći deo jugoistočne Azije i severni deo Afrike.

Sajt „Biznis insajder“ je kao izvor koristio podatke za 2012. i 2013. Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma (SIPRI).

Plava boja: američko oružje, crvena boja: rusko oružje; plavocrvena boja: I jedno i drugo

SAD su drugim državama isporučile oružje vredno više od 26,9 milijardi dolara, dok je u ruskom slučaju vrednost prešla 29,7 milijardi dolara

SAD su poslovale sa 59 država, uključujući Srbiju, kojima Rusija ne prodaje ili ne šalje oružje. S druge strane, Rusija je imala aranžmane sa 15 nacija koje ne dobijaju američko oružje.

[adsenseyu1]

Pored toga, na spisku se našlo i 15 zemalja koje oružje nabavljaju i od SAD i od Rusije i tu spadaju Brazil, Indija, Avganistan i Irak. Država koja je primila najvredniju količinu američkog oružja su Ujedinjeni Arapski Emirati, sa vrednošću uvoza većom od 3,7 milijardi dolara.

U Srbiju je stiglo američko oružje čija je vrednost procenjena na veću od milion dolara. Rusija je najvredniju isporuku oružja imala u Indiju, gde je ukupna vrednost arsenala bila veća od 13,6 milijardi dolara.

Ukupno gledano, SAD su drugim državama isporučile oružje vredno više od 26,9 milijardi dolara, dok je u ruskom slučaju vrednost prešla 29,7 milijardi dolara. Zanimljivo je da su SAD i primile rusko oružje vredno oko 16 miliona dolara.

Ovo je bio deo milijardu dolara vrednost posla sa helikopterima koji su dve nacije postigle kako bi bezbednosne snage Avganistana dobile opremu sa kojom su već od ranije bile upoznate.

SIPRI u obradi podataka nije merio vrednost ukupne transakcije, već troškove proizvodnje određenog oružja. Brojevi navedeni na listi odražavaju zato cenu po kojoj je oružje proizvedeno, a ne onu po kojoj je prodato.

SIPRI uz to nije pratio tokove sitnijeg naoružanja.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Mapa sveta: Pogledajte ko kupuje oružje od Amerikanaca, a ko od Rusa! (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.