Na ovo špansko selo bačena je KLETVA davne 1511. godine: Toliko je jaka da je može skinuti samo PAPA! – VIDEO

Kletva

foto: Wikipedia/Juanje 2712

Let na metli, bacanje čari i pripremanje napitaka, crna mačka – sve su to stvari koje povezujemo uz veštice.

Ipak, svi smo nekako odrastanjem prestali da verujemo u moć veštica, pa kako je onda moguće da je i dan-danas maleno selo od tek 62 duše ekskomunicirano iz Crkve, a na njega je bačena toliko jaka kletva da je samo može ukinuti Sveti Otac!

Kako bi istražila ovu bizarnu priču o veštičarenju, novinarka BBC-ja Inka Pigsa-Kišote zaputila se u malo selo imena Trasmoz u podnožju planine Monkajo, u Španiji. Trasmoz ima dugu istoriju veštica, a u njemu i dan-danas živi gospođa Lola Ruiz Diaz koja je jedna od 62 stanovnika i ne izgleda baš kao veštica, s obzirom da kraj sebe umesto metle, drži – laptop.

[adsenseyu1]

Ruiz objašnjava da je sve počelo u dvorcu koji se nalazi u selu, gde su ljudi još u 13. veku odlučili da kuju lažni novac. Kako bi držali ostale stanovnike podalje od dvorca, izmislili su priču kako veštice ovde noću spravljaju čarobne napitke. Plan je uspio i Trasmoz je odjednom došao na glas kao selo kojom vladaju čudne žene na metlama.

U to doba selo je bilo bogato, puno rudnika i rezervi pitke vode. Uz sve, nekim čudom nije bio pod vlašću moćne katoličke crkve, a zahvaljujući kraljevskom dekretu selo nije trebalo ni da plaća poreze obližnjem samostanu Veruela. Čim je priča o vešticama počela da se širi regionom, samostanski gvardijan video je u tome izvrsnu priliku za kažnjavanje stanovnika i pokušaja nametanja svoje volje. Zatražio je od nadbiskupa ekskomunikaciju celog sela, što bi automatski značilo nemogućnost ispovesti i primanja sakramenata katoličke crkve.

Ali, bogato selo Trasmoza, u kojem su podednako živeli hrišćani, Jevreji i Arapi, nisu pristali na ucene ove vrste, a zbog sukoba sa samostanom skoro je izbio i rat koji je, srećom, sprečio kralj Ferdinand II – stao je na stranu meštana.

[adsenseyu1]

Crkva ovo nikad nije oprostila, a kulminacija svega dogodila se 1511. godine kad je papa Julije II. na selo bacio kletvu. Srećom, kletvu može ukinuti bilo koji novi papa, ali spletom okolnosti to se do dana današnjeg nije dogodilo.

Nakon proterivanja Jevreja iz Španije, selo je počelo da bude pusto, pa od nekadašnjih deset hiljada, danas broji tek 62 stanovnika. Ovde više nema ni škola ni prodavnica, već samo jedan kafić.

#Trasmoz y el majestuoso #Moncayo

Фотографија корисника Forteviajero (@forteviajero) дана

Gospođa Ruiz, jedna od 62 duše u selu, bavi se pripremom napitaka od ružmarina i žalfije, koji prema verovanju teraju loše i negativne misli i donose sreću. Ili priprema nešto drugo?

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: punkufer.hr, telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Na ovo špansko selo bačena je KLETVA davne 1511. godine: Toliko je jaka da je može skinuti samo PAPA! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.