Naciste je DROGA terala napred: Nemci su „uleteli“ u Francusku zahvaljujući PERVITINU! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Nemački vojnik na Istočnom frontu u zimu 1941. godine. Gore: Adolf Hitler. foto: Wikipedia/Bundesarchiv

Prošlo je više od 70 godina od kako se završio Drugi svetski rat, mnoge stvari i strategije nemačke ali i vojski ostalih država su ostale misterija, ali neke se sada polako otkrivaju.

Istoričare je dugo mučilo to kako su nemački vojnici uspevali da u svakom trenutku budu spremni za borbu i izgleda da se polako dolazi do pravih zaključaka.

Mažino linija, niz betonskih utvrđenja koja je trebalo da spreči novi prodor Nemaca u Francusku, jedna je od najvećih istorijskih strateških vojnih grešaka, prenosi jutarnji.hr.

[adsenseyu5]

Nemački komandanti, svesni postojanja te linije, tražili su drugi smer prodora. Mape su im bile jasne i znali su da je to izvodljivo samo preko Ardena.

Hitleru se to jako dopalo, ali postojao je problem: taj put nije mogao tada da se pređe brzo pa se pred osvajačima pojavio ozbiljan problem jedne noći kad je vojska morala da stane.

To stajanje daje dovoljno vremena da se saveznici pregrupišu i zaustave nemačku vojsku na brdima.

Kako tvrdi Norman Ohler, autor knjige “Blitzed”, rešenje je brzo pronađeno: vojnici koji su učestvovali u operaciji dobili su pervitin, navodno lek, a zapravo drogu koja podiže fizičke i psihičke sposobnosti pojedinca tako da su uspeli da pređu Ardene bez potrebe za snom i odmorom.

[adsenseyu1]

Među onima koji su popili dovoljne doze pervitina bio je i sam Romel, tada komandant tenkovske divizije. Ostalo je istorija.

 

Ohler je u svom delu istražio kako su nacisti koristili razne oblike droge tokom rata, iako su nakon dolaska na vlast 1933. godine povezali drogu sa Jevrejima i odlučili da je izbace iz “čistog arijevskog života”. Ian Keršav, jedan od vodećih svetskih autoriteta za Hitlera i nacističku Nemačku, opisuje “Blitzed” kao “ozbiljno naučno delo”.

[adsenseyu1]

Pervitin je vrsta metamfetamina koji je u Nemačkoj pre rata bio toliko raširen da su ga stavljali u čokoladu i pozivali su domaćice da jedu baš tu čokoladu kako bi lakše obavile kućne poslove.

Osim toga, pronađeno je i pismo u kome je Hajnrih Bel, kasnije nobelovac, 1939. godine od svojih roditelja tražio da mu pošalju na front pervitin jer ima veliki problem – stalno mu se spava.

Ohler u svojoj knjizi zbog svega navedenog definiše pervitin kao “nacionalsocijalizam u piluli”.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Naciste je DROGA terala napred: Nemci su „uleteli“ u Francusku zahvaljujući PERVITINU! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.