Naučnici upozoravaju: Planetu do 2060. godine očekuje POTOP!

Advertisement

Ilustracija

Kao posledica promene kilme i klimatskih promena, planeta bi do 2060. godine mogla da se suoči sa potencijalno razajućim poplavama, upozoravaju naučnici.

Grupa naučnika objavila je studiju u saradanji sa organizacijom „Christian Aid“ iz Velike Britanije u kojoj tvrde da najveće šanse da se do 2060. godine nađu na udaru vode imaju Kina, Indija i SAD.

[adsenseyu1]

Na listi najugroženijih gradova nalazi se čak osam iz Azije i Majami iz SAD.

Autor izveštaja Alison Doig rekla je za BBC da su ljudi koji žive u velikim priobalnim gradovima posebno ugroženi.

– Gradovi kao što su Kalkuta, Dakar i Mumbaji, mega gradovi na obalama koji su u ekonomskoj ekspanziji i svakodnevno se šire, posebno su ugroženi.

Poplave u ovim gradovima mogu da izazovu velike štete, ali i da ugroze živote – kaže Alison Doig.

Na američkom kontinentu najugroženija je Florida.

[adsenseyu1]

– Florida je jako nisko u odnosu na nivo mora, što je čini posebno ranjivom. Praktično cela oblast je naseljena močvara.

Podizanje nivoa mora, za koje se procenjuje da bi moglo biti između pola i celog metra tokom ovog veka, uzeće veliki deo kopna od Floride i značajan deo kopna Majamija – upozorava Alison Doig.

Studija ukazuje da je neophodno što pre smanjiti emitovanje ugljen-dioksida i smanjiti zagrevanje prelaskom sa fosilnih na ekološka goriva i pozvala da se potred prevencije, pruži pomoć onima koji se već sada bore sa poplavama.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic, BBC, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici upozoravaju: Planetu do 2060. godine očekuje POTOP!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.