Otkriven PRAVI RAZLOG ulaska RUSKE VOJSKE u Siriju!

Intervju

foto: Tanjug/AP

Ruski novinar Oleg Kašin tvrdi kako je ruska intervencija u Siriji brilijantan potez predsednika Vladimira Putina, kojom je prisilio zapadne sile da vrate Rusiju za pregovarački sto.

Ruski se narod, kaže Kašin, zasitio ratova nakon 10-godišnjeg sukoba u Avganistanu između 1979. i 1989., kada je poginulo više od 15.000 sovjetskih vojnika.

Stoga Putinova odluka o slanju vojnih snaga u Siriju predstavlja iznenađenje.

[adsenseyu5]

Pre tri godine, Putin je u Siriji delovao kao posrednik između Bašara al-Asada i Zapada, u potrazi za kompromisom. Danas njegovi avioni bombardiraju položaje prozapadnih pobunjenika. Kašin veruje kako je razlog samo jedan: Ukrajina.

Kada je Putin krenuo u pripajanje Krima Rusiji, očekivao je da neće naići na otpor zapadnih zemalja.

Ali, njegovi su se prijatelji ubrzo našli na popisu međunarodnih sankcija, grupa G8 je postala G7, a Rusija je završila u međunarodnoj izolaciji. Rat u Siriji Putinu je došao kao poklon. S obzirom da je Rusija postala ključni igrač u Siriji, Zapad ponovno mora pregovarati s Moskvom.

Putinov cilj je produžiti rat koliko je god moguće, čime se nada da osigura mesto Rusiji za pregovaračkim stolom, i da dobije legitimitet za spoljnu politiku Kremlja.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, ruski građani veruju kako Putin ratuje protiv Islamske države, i time ih štiti od terorističkih napada.

Radi se, kaže Kašin, o velikom PR uspehu u Rusiji i inostranstvu, i ništa se neće promeniti dok zapadne vođe ne počnu razgovarati s Putinom.

Ne o Siriji, već o Ukrajini i sankcijama.

(Skandalozno.rs, Izvor: avaz.ba / Guardian)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkriven PRAVI RAZLOG ulaska RUSKE VOJSKE u Siriju!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.