Ovih 8 mesta u vašoj kući mogu izazvati rak kod ukućana

Advertisement

Budite oprezni

Dok čistite sudoperu, spremate hranu u posuđu od teflona ili dolazite u dodir sa kancerogenim supstancama. Njihov nivo je nizak, ali kontuirana izloženost štetnim materijama povećava mogućnost da obolite od neke vrste raka.

SUDOPERA
Svaki put kada čistite svoju sudoperu nekim hemijskim sdredstvom, izloženi ste kancerogenim česticama. Mnogi preparati za održavanje kućne higijene sadrže opasne materije, pa grupe za zaštitu potrošača intezivno rade na obaveštavanju ljudi o njihovoj štetnosti.

Ako vam je teško da izbegnete ove proizvode, ne paničite. U većini slučajeva, verovatnoća da dobijete rak baš zahvaljujući dejstvu ovih supstanci je mala. Ipak, ako već znate da mogu da naškode vašem i zdravlju vaše porodice, zašto ih ne biste zamenili bezbednijim sredstvima.

RADON
Radon, radioaktivni gas koji nastaje prirodnim raspadnjem uranijuma je češći u vašem domu nego što mislite. Posle pušenja, on je u SAD vodeći uzročnik raka pluća. Ovaj gas nastaje iz tla i stena, a jedini način da proverite da li ima radona u vašoj kući ili stanu jeste da nabavite detektor koji registruje njegovo prisustvo.

TEFLON
Štetnost posuđa od teflona bilo je tema brojnih rasprava. Ono šta stručnjaci najviše naglašavaju jeste PFOA (perfluorooktanska kiselina), koja se koristi u proizvodnji tiganja i posuđa od teflona. Iako su naučnici oprezni i ne ističu da je veza između ovih predmeta i raznih bolesti zakonomerna, pojedini od njih ipak savetuju da se ovo posuđe izbegava.

Pored pomenute kiseline šerpe, tiganji i osatlo teflonsko posuđe sadrži još 15 štetnih hemikalija. Postavlja se se pitanje koji procenat opasnih sastojaka završi u ljudskom organizmu. Posuđe od gvožđa, bakra, keramike ili porculana nameće se kao najbolja zamena.

[adsenseyu1]

ŠMINKA
Šminka koju koristite može biti veoma opasna po vaše zdravlje. Filip Landrigan, dekan Opšte medicine na Medicinskom fakultetu Sinaj, savetuje da se izbegavaju kozmetička sredstva kaoj sadrže kancerogene hemikalije: formaldehid, hidrogen, paraben, živu i olovo. Ove materije su veoma opasne jer oponašaju dejstvo naših prirodnih hormona.

Kao izuzetno štetni, izdvajaju se sastojci koji pomažu laku za nokte da se brzo osuši, čestice u laku za kosu i supstance koje pojačavaju dejstvo parfema. Ruž za usne nije nimalo bezopasan jer sadrži olovo koji između ostalog, izaziva rak. Posebno se ističe da proizvođači ne postavlajju oznake sa tačnim količinama štetnih materija.

U preparatima za negu kose, najčešće piše da ima malo formaldehida. Stilisti su međutim, zabrinuti zbog stalne njegove upotrebe. Koristite prirodne i organske preparete, jer kompanije koje ih proizvode iznose tačne podatke o njihovom sastavu i ne koriste veštačke supstance.

PLASTIKA

Bisfenol A (BPA ) koji se nalazi u u plastičnim bocama, posudama za hranu, limenkama i velikom broju predmeta od plastike je sintetički estrogen koji izaziva kabncerogena oboljenja, reproduktivne i srčane bolesti. U SAD je 2010. vođena kampanja protiv dalje proizvodnje predmeta sa BPA, ali je ona sprovedena u delo samo u nekoliko država.

Drugi sastojak plastičnih predmeta koji se izdavaja kao podjednako štetan jeste dietilheksil adipat (DEHA) koji se često dodaje plastici kako bi se poboljšala njenu fleksibilnost, a koji takođe ispoljava kancerogena dejstva. Najvažnije je da posuđe od plastike ne bude izloženo toploti jer se tada delovanje štetnih supstanci povećava.

OSVEŽIVAČI
Stručnjaci naglašavaju da je zbog upotrebe osveživača vazduha, sredstava za čišćenje koja sadrže hlor i amonijak, koncentracija štetnih hemikalija u unutrašnjosti našeg doma, 100 puta veća nego u spoljašnjem prostoru.

Osveživači vazduha izazivaju kancerogene bolesti jetre, pluća i bubrega. Na tržištu postoje mnoga bezbednija sredstva za dezinfekciju, a neka od njih možete i vi sami da pripremite, tako što ćete bikarbonu, limunov sok i sirće pomešati u vodi.

[adsenseyu1]

BOJE, LAKOVI
Boje, lakovi, vosak sadrže isparljiva organska jedinjenja koja dovode do pojave raka u ljudskom organizmu. Najopasnije od njih je metilen-hlorid, koji se u našem telu pretvara u ugljen monoksid i izaziva trovanje ovim gasom.

Boje koje sadrže natpise o niskom nivou ovih jedinjenja su daleko bezbednije, ali i se kao dobar način da umanjite štetnost boja savetuje provetravanje prostorije u kojoj su se koristili boje i lakovi. Najbolje je da radove krečenja i bojenja obavljate u proleće ili leto.

PESTICIDI
Nekoliko zajedničkih supstanci koje se nalaze u raznim pesticidima povezane su sa rakom i Parkinsonovom bolešću. Studija iz 2009. godine pokazala je veću učestalost raka mozga kod dece čiji su roditelji prethodno bili izloženi pesticidima, herbicidima i fungicidima.

Osobe koje često koriste sredstva za uništavanje korova imaju dva puta veće šanse da obole od Parkinsonove bolesti u odnosu na ljude koje koriste bezbednija sredstva ili izbegavaju njihovu upotrebu. Upotrebljavajte organske preparate ili sprejeve.

(skandalozno.rs, žena)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovih 8 mesta u vašoj kući mogu izazvati rak kod ukućana"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.