Papa Franja izjavio da su Turci počinili prvi genocid u 20. veku, Ankara povukla ambasadora!

Protest

Turska je opozvala svog ambasadora iz Vatikana jer je papa Franja danas izjavio da je masovno ubistvo Jermena u doba Otomanskog carstva bilo „prvi genocid u 20. veku“!

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da turski narod ne priznaje taj papin stav koji je, kako se navodi, „kontroverzan u svakom pogledu, zasnovan na predrasudama koje iskrivljuju istoriju“.

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno u Turskoj u vreme Prvog svetskog rata. Taj događaj se među naučnicima smatra prvim genocidom u 20. veku. Turska tvrdi da je broj ubijenih naduvan i da su zapravo radi o žrtvama građanskog rata i pobune, a ne o žrtvama genocida.

Papa Franja je danas pozvao međunarodnu zajednicu da masovni zločin iz doba Otomanske Turske nazove genocidom – u delikatno vreme za hrišćansko-muslimanske odnose. Predsednik Jermenije, Serž Sarkistan pohvalio je papu zbog tog stava, ali je Turska – koja neprestano negira da je počinila genocid nad Jermenima – smesta pozvala vatikanskog ambasadora u Ankari da mu uruči protestnu notu.

Ankara navodi da papina ocena „svodi patnje na području Anadolije, u okolnostima Prvog svetskog rata, samo na pripadnike jedne verske zajednice“. Franja ima bliske veze sa Jermenima još od dana svoje službe u Argentini.

On je branio svoje stavove izjavom da mu je dužnost da oda počast nevinim ljudima koje su otomanski Turci „bezumno“ pobili.

(Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Papa Franja izjavio da su Turci počinili prvi genocid u 20. veku, Ankara povukla ambasadora!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.