Pismo Fidela Kastra: Rusija i Kina su zemlje koje će očuvati svetski mir, jer su iskusili svu muku rata protiv fašizma!

Advertisement

kuba

Foto: AP /Tanjug

Rusija i Kina su zemlje koje će očuvati svetski mir i stabilnost, budući da su iskusile svu muku rata protiv fašizma, napisao je bivši kubanski lider Fidel Kastro u pismu venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru.

„I Rusija i Kina poznaju svetske probleme mnogo bolje od Sjedinjenih Američkih Država, a razlog je to što su te zemlje morale da prođu kroz strašne ratove koje im je nametnuo slepi egoizam fašizma“, istakao je Kastro, objavio je kubanski list „Granma“.

Zato je na Rusiji i Kini, imajući u vidu njihovu tradiciju i revolucionarno iskustvo, da preduzmu najveći napor da se izbegne rat i doprinese mirnodopskom razvoju Venecuele, Latinske Amerike, Azije i Afrike“, istakao je vođa kubanske revolucije.

[adsenseyu5]

Kastro je upozorio da niko danas više nije bezbedan i objasnio da je to zato što devet zemalja poseduje nuklearno oružje, a samo jedna od njih – SAD – ih zaista i koristi, „kao kad je bacila dve atomske bombe na Japan 1945. godine, koje su ubile stotine hiljada ljudi u samo tri dana“.

U pismu Fidel Kastro takođe hvali predsednika Madura, koji je priznao rezultate parlamentarnih izbora održanih u Venecueli prošle nedelje, prema kojima je opozicija osvojila dvotrećinsku većinu, preneo je sajt RT.

Odnosi između Kube i Venecuele su poslednjih godina sve bolji, pa Karakas prodaje Havani naftu po povoljnoj ceni i ulaže u kubansku naftnu industriju, dok Kuba zauzvrat pomaže venecuelanskom zdravstvu slanjem svojih lekara.

[adsenseyu1]

(tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pismo Fidela Kastra: Rusija i Kina su zemlje koje će očuvati svetski mir, jer su iskusili svu muku rata protiv fašizma!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.