Planeta u strahu od Trećeg svetskog rata: Ko ima koliku vojnu moć?

Advertisement

Snaga

Rat u Siriji, obaranje ruskog putničkog aviona iznad Sinaja, teroristički napadi u Parizu i najsvežiji konflikt kada su turski lovci srušili ruski „suhoj“ pokrenuli su strah od većih sukoba koji bi mogli da eskaliraju u sveopšti svetski rat.

Ukoliko bi se, hipotetički, interesi velikih sila (pre svega zemalja NATO i Rusije) sukobili, glavni uticaj na sam tok rata imala bi vojna moć tih država.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da ipak ne postoje šanse da do takvog sukoba dođe.

– Do Trećeg svetskog rata, kako ga pompezno najavljuju neki strani mediji, neće doći jer uprkos rušenju „suhoja“ ne postoje nikakvi indikatori za tako nešto. Drugo, u javnosti vlada pogrešno mišljenje da je NATO oborio ruski avion. Oborila ga je Turska i tim potezom zapravo izmanipulisala NATO. Sada je Alijansa stavljena pred svršen čin zbog jednog poteza Turske koja je na najbrutalniji način isprovocirala Rusiju.

[adsenseyu1]

Vojnog odgovora Rusije neće biti, jer bi takav odgovor značio početak sveopšteg sukoba u kome ne bi bilo pobednika. Razlog za to je što i Rusija i NATO, na čelu sa SAD, poseduju nuklearno oružje i kapacitete da ga iskoriste. Ukoliko govorimo o konvencionalnim snagama, tu su SAD u ubedljivoj prednosti na ostale sile, pre svega u tehnološkom smislu. Moć Kine je u konstantnom porastu, i to je njihova najveća snaga. Oni uporno idu napred i rastu.

Rusija je imala dve dekade praznog hoda i stagniranja u smislu vojnog napretka. Proteklih godina počeli su da modernizuju vojsku, ali su i dalje daleko iza SAD. Pravi rezultati ruskog napretka videće se tek od 2025. godine – zaključio je Radić za „Blic“.

Moć

[adsenseyu1]

Ruski specijalci „Alfa grupa“:
Definitivno jedna od najboljih jedinica na svetu. Ovu antiterorističku grupu osnovao je KGB 1974. godine. Danas služe pod patronatom FSB-a. Alfa jedinica predstavlja najelitniji deo ruskih specijalnih snaga. Najteži i najriskantniji zadaci, poput opsade i organizovanih terorističkih napada dodeljuju se njima. Pamti se i dalje njihova munjevita reakcija kojom su neutralisali bombaški napad na Ambasadu SAD u Moskvi 1979.

Francuski GIGN
Malo specijalaca na svetu može da stane na crtu francuskoj Žandarmeriji (GIGN). Grupu čini 200 specijalaca koji su pripremani za najteže situacije. Od 1973. oslobodili su više od 600 talaca. Po francuskom zakonu, zabranjeno je otkrivati njihova imena i fotografije. GIGN predstavlja svojevrsnu grupu „senki“, koje se iznenada pojave. Jedna od njihovih najblistavijih intervencija bila je 1979. kada je zauzeta Velika džamija u Meki. Zbog zabrane ulaska u Meku svima koji nisu muslimani, specijalci su se preobratili u islam, ušli u Meku i pomogli saudijskim snagama bezbednosti da oslobode taoce.

Britanski SAS
Moto britanskih specijalnih snaga je „Ko se usudi – taj i uspe“. Njihov doprinos američkoj invaziji na Irak ocenjen je kao „neprocenjiv“. Kada ne pomažu američkim kolegama, bave se antiterorističkim akcijama na tlu Ujedinjenog Kraljevstva. Pripadnici se biraju po strogom kriterijumu. Jedan od kampova nalazi se u prašumama Belizea. Kandidati se bez ijednog komada odeće ostavljaju u srcu prašume na 96 sati. Ko preživi, ide na sledeći nivo. To je psihološko testiranje, gde se pristupa surovim metodama ispitivanja.

Američke „foke“
Za pristupanje američkim mornaričkim „fokama“ morate da budete u stanju da uradite najmanje 42 skleka za dva minuta, 50 čučnjeva za dva minuta i da trčite oko 2,5 kilometara za 11 minuta. I to sve pre nego što obuka počne.

Delta odred
Delta odred američke vojske je još elitnija jedinica od „foka“. Ova antiteroristička jednica formirana je sredinom 70-ih godina prošlog veka, sve o njoj čuva se u velikoj tajnosti i teško je postati njen regrut. Pol Houv, bivši operativac Delta odreda, kazao je da bi samo 12 do 14 kandidata prošlo od 240 koliko bi se prijavilo na testiranje.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Planeta u strahu od Trećeg svetskog rata: Ko ima koliku vojnu moć?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.