Pročitajte koje oštre poruke su poslate Skoplju sa Zapada, nakon napada albanskih terorista (INFO)

teroristi

Posle susreta i razgovora sa premijerom Makedonije Nikolom Grujevskim ambasadori SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke i EU, objavili su oštru poruku Vladi u Skoplju.

SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Posle susreta i razgovora sa premijerom Makedonije Nikolom Grujevskim ambasadori SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke i EU, objavili su oštru poruku Vladi u Skoplju koju je pročitao američki ambasador, Džes Bejli.

– Izrazili smo našu zabrinutost premijeru zato što njegova vlada nije napravila napredak u kontekstu optužbi na njen račun proizašlih iz prisluškivanja. Ovo kontinuirano nepreduzimanje delovanja baca ozbiljnu sumnju na posvećenost Vlade Makedonije demokratskim principima i vrednostima evroatlantske zajednice – rekao je Bejli.

Albanci osvajaju Makedoniju: Pogledajte mapu!

Time je, kako je dodao, narušen napredak Makedonije prema članstvu u EU i NATO.

Istovremeno na susretu su izražena očekivanja koja se odnose na prisluškivanje koja otkrivaju „neprihvatljivo ponašanje“ i istaknuto je da su potrebne adekvatne političke i pravne mere za odgovorne.

– Zahtevamo od Vlade da razmisli o specifičnim reformama, uključujući i integritet izbornog sistema, slobode medija, nezavisnosti sudstva, slobode govora i zaštite takozvanog protoka informacija – precizirao je ambasador SAD.

Na kraju zajedničke izjave navedena je potpuna podrška „demokratskom pravu na udruživanje građana i mirne proteste“, uz apel svim uključenim u takve aktivnosti, da se uzdrže od nasilja – „to se odnosi i na demonstrante i na policiju“.

Pomenuta grupa ambasadora zemalja Zapada u utorak je dva sata razgovarala i sa liderom albanske vladajuće Demokratske unije integracija Alijem Ahmetijem.

Posle razgovora Ahmeti je izbegao susret sa novinarima.

(Novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pročitajte koje oštre poruke su poslate Skoplju sa Zapada, nakon napada albanskih terorista (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.