Ruska vojska dobila vrhunsku zaštitnu opremu koja obezbeđuje čak 90% tela vojnika!

Advertisement

Vrhunska tehnologija

Ruske oružane snage su 23. oktobra 2014. godine odlučile da usvoje standardnu opremu “Ratnik”. To je modularni integrisani sistem za borbu, specijalno proizveden da pruži visok nivo telesne zaštite i preživljavanja.

Ovu opremu nazivaju i “Budućnost vojnika” zbog sledećih karakteristika. Prvo, povećava zaštitu vojnika upotrebom neprobojne opreme koja im pruža i adekvatnu mobilnost. Zatim, ova specijalizovana oprema sadrže senzore za detekciju optičkih uređaja koji kreiraju telemetrijsku prednost, koja korisnicima omogućava da vide, a kasnije i pucaju prvi. Ovako vojnik može nesmetano da se bori i noću.

Ratnik” je modernizovao prsluk, sa štitovima za metke (6 klasa zaštite) od nogu do ramena. Zatim tu je i šlem sa posebnim monitorom koji ima osvetljenje za noćno osmatranje i mete. “Ratnik” štiti skoro 90% tela. Tokom testiranja opreme “Ratnik” prilikom ispaljivanja projektila, nije bilo mogućnosti prodora, dok je na opremi NATO ili EU, ispaljivanjem istih projektila bilo najmanje dve rupe.

[adsenseyu1]

Pored odeće i šlema, u kompletu je modularna informaciono komunikacijska oprema “STRELETS” koja može da prenese glasovne i video podatke. Komunikacioni uređaj povezuje starešine, pojedinačne vojnike, borbena vozila i srodne mreže. Pomoću senzora na vojničkom oružju sistem veze i komandovanja omogućuje kontrolu artiljerijske vatre i detekciju pada mina. Ujedno omogućava neposrednu vezu sa različitim oklopnim sistemima, kao i sa lakim vozilima

Koristeći “STRELETS” sistem komandant grupe u svakom trenutku zna položaj svojih vojnika, tako da se eliminiše mogućnost da otvori vatru na svoje ljude. Pomoću ovog sistema, komandant takođe može svojim jedinicama slati video zapise i fotografije neprijateljskih ciljeva.

rusija- vojnik- ratnik 1

Pešadija takođe ima mini bespilotne letilice (dronove) koji su toliko tihi, da su gotovo nečujni, pokreće ih električni motor.

Ono čemu su težili ruski vojni stručnjaci i inženjeri jeste odeća koja, pored spomenutih karakteristika, pruža zaštitu od visokih i niskih temperatura. Pored toga, omogućuje izolaciju u uslovima nuklearno-hemijsko-bioloških dejstava. Naravno, štiti telo vojnika od dejstva udarnih talasa i od povređivanja prilikom padova, kao i onemogućavanje napada insekata.

Sve karakteristike nove odeće i zaštitne opreme treba da spreče psiho-fizičko dejstvo eksplozija i drugog naoružanja u izazivanju trauma i šoka.

(skandalozno.rs, srbija danas)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruska vojska dobila vrhunsku zaštitnu opremu koja obezbeđuje čak 90% tela vojnika!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.