SEIZMOLOZI upozorili: KALIFORNIJA je kao bure baruta, može da eksplodira svakog trenutka! – VIDEO

Advertisement

Bure baruta

foto: YouTube printscreen

Seizmolozi iz Centra za praćenje zemljotresa u Los Anđelesu, upozorili su stanovnike južne Kalifornije da je rased San Andreas u južnoj Kaliforniji trenutno poput bureta baruta koje bi moglo da eksplodira svakog trenutka.

Ovo upozorenje dolazi nekoliko meseci pošto je gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti ‘pogurao’ zakon prema kojem se najosetljivije građevine grada što pre moraju ojačati kako bi mogle da izdrže snažne potrese.

[adsenseyu1]

U Centru su izračunali da bi jačina potresa najverovatnije iznosila oko osam stepeni po Rihteru.

Poslednji veliki potres u Kaliforniji se dogodio 1857. i iznosio je 7,9 stepeni. Tektonske ploče koje se dodiruju na području raseda od tada se pomiču pet-šest centimetara godišnje.

[adsenseyu1]

To znači da su se u proteklih 159 godina pomakle oko 8,5 metara, a svaki dodatni centimetar pomicanja stvara veći pritisak na stene ispod površine okolnog tla.

Seizmolozi navode da bi zemljotres od osam stepeni mogao da bude znatno razorniji od onog koji je pogodio Nortridž 1994. godine.Američki geolozi upozorili su još 2008. da bi čak i potres magnitude 7,8 mogao da rezultira s 1.800 mrtvih i više od 50.000 povređenih, a materijalna šteta bila bi 200 milijardi dolara.

https://youtu.be/EdUmlHA8hPs

(dnevnik.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "SEIZMOLOZI upozorili: KALIFORNIJA je kao bure baruta, može da eksplodira svakog trenutka! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.