Šta su, ustvari, „prirodni sastojci“ koji se nalaze u deklaracijama mnogih proizvoda

Advertisement

Ilustracija

Lanolin je vosak koji se dobija pranjem ovčje vune. Izvor je aditiva, a upravo su zbog njega žvakaće gume meke. Osim toga, koristi se i kao redovni sastojak kozmetičkih proizvoda.

Iako hemičari objašnjavaju da je supstanca supstanca bez obzira na to otkuda je izolovana, nije nam svejedno kada čujemo da se u našem omiljenom obroku nalazi sastojak izvučen iz izlučevine neke bube.

Dabrove analne žlezde, Castroreum

U mnogima omiljenom sladoledu od vanile nalaze se sastojci koji se dobijaju iz analnih žlezda dabra. U prehrani je taj sastojak dopušten kao prehrambeni aditiv u službi arome vanile pa se i označava kao „prirodna aroma“.

Ljudska kosa, L-cisterin

Verovali ili ne, mekoću pecivima, ali i dugotrajnost mnogim pekarskim proizvodima daje L-cisterin, supstanca koja nastaje iz ljudske kose ili pačjih pera!

[adsenseyu1]

Protivpožarno sredstvo, bromirano biljno ulje (BVO)

Volite vodu s ukusom limuna, sokove od agruma? U njima se neretko nalazi retardant koji smanjuje zapaljivost. Sprečava dezintegrisanje sastojaka, a izaziva neurološke probleme, nepovoljno utiče na fetus i plodnost.

Biodizel, tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)

Kada žvaćete žvakaće gume, žvaćete i biodizel koji se u njima koristi kao konzervans. Moguć je i u krekerima sa sirom i u pilećim medaljonima. Već jedan gram dovoljan je za izazivanje bolesti.

Izlučevine buba

Lepa crvena boja želea dobijena je od izlučevine svilene bube. Neretko je sastojak voćnih jogurta, sirupa, slatkiša, sokova i sličnog.

[adsenseyu1]

Pesak, silicijum-dioksid

Uglavnom je dodatak supama iz kesica, dodacima za jela, začinskim mešavinama jer kontroliše vlagu i koristi se kao sredstvo protiv zgrušavanja.

Gorivo za avione, butil hidroksi-toluen (BHT)

Kako bi namirnice na policama trgovina bile što duže sveže, u njih se ubrizgava gorivo za avione. Butil hidroksi-toluen održava svežinu namirnica.

Ovčja izlučevina, lanolin

Lanolin je vosak koji se dobija pranjem ovčje vune. Izvor je aditiva, a upravo su zbog njega žvakaće gume meke. Osim toga, koristi se i kao redovni sastojak kozmetičkih proizvoda.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta su, ustvari, „prirodni sastojci“ koji se nalaze u deklaracijama mnogih proizvoda"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.