Stigao naslednik „Satane“: Nova ruska hipersonična RAKETA nosi 10 nuklearnih glava i pokriva CELU planetu! – VIDEO

Advertisement

Lansiranje

foto: rt.com

Rusija je uspešno testirala supersonične bojeve glave naprednih strateških raketnih sistema – javili su uoči majskih praznika strani mediji, a zvanično saopštenje Ministarstva odbrane RF bi moglo da se pojavi naknadno.

Prema saznanjima moskovskog dnevnog lista Izvestija, krajem aprila je iz „pozicionog rejona Dombrovski“ u Orenburškoj oblasti uspešno izvedeno eksperimentalno lansiranje balističke rakete s bojevom glavom za novu tešku stratešku raketu Sarmat.

Ona će zameniti čuvenu raketu RS-20 Vojvoda, koja je na Zapadu zbog dimenzija i snage nazvana Satana.

„Vojvoda je najveća i najstrašnija ikada napravljena strateška raketa“, objasnio je listu bivši načelnik glavnog štaba raketnih strateških snaga Viktor Jesin. „Teška je 210 tona i nosi, sa odvojenim navođenjem na cilj, 10 nuklearnih bojevih glava od po 750 kilotona. Te rakete već više od 30 godina čine osnovu ruskih snaga za nuklearno obuzdavanje, ali se njihov vek trajanja bliži kraju. Proizvođač – ukrajinski Konstruktorski biro Južnoje – odavno ih ne proizvodi, niti je u stanju da vrši tehnički nadzor postojećeg naoružanja. Zato je doneta odluka da se napravi sopstvena nova teška interkontinentalna balistička raketa“.

[adsenseyu1]

Kako ističe Jesin, Sarmat je direktni naslednik Vojvode. Uz jednu razliku: nova raketa je duplo lakša. Uz slične borbene kvalitete, „Sarmat“ će prevazići prethodnika po energetskoj efikasnosti, što će mu omogućiti da pogađa ciljeve na bilo kojoj tački na planeti.

Raketu pravi tim sastavljen od Naučno-proizvodnog preduzeća za mašinogradnju iz podmoskovskog Reutova, državnog raketnog centra Makejev iz mesta Mijaskoje i moskovskog preduzeća Energomaš.

Prema planovima Ministarstva odbrane Rusije, 2016. godine će početi prva faza testiranja Sarmata, pri čemu će se prvo proveravati njihova sposobnost da izađu iz silosa i uključe glavni motor na bezbednoj visini. Po Jesinovim rečima, konstruisanje rakete i testiranja njenih elemenata odvijaju se bez komplikacija i po planu.

Nova raketa bi trebalo da obezbedi fleksibilnost u reagovanju na razvoj američke Nacionalne protivraketne odbrane do 2030. godine, a energetsko rešenje treba da omogući raketi da napada ciljeve ne samo preko Severnog, već i preko Južnog pola.

Ne pomaže protivraketni sistem

Po rečima zamenika ministra odbrane RF Jurija Borisova, „poboljšane energetske karakteristike omogućavaju opremanje Sarmata dodatnim sredstvima za probijanje američke PRO. Nova raketa će biti sposobna da se suprotstavi svemirskom ešalonu udarnih sredstava, a moći će da se lansira praktično sa svakog mesta i u svim pravcima“.

Za probijanje američke NPRO će upravo i biti ‘nadležan’ novi manevrišući hipersonični bojevi blok (glava) rakete. Na Zapadu ga zovu Yu-71, a u Rusiji, prema nekim informacijama, vodi se kao ‘proizvod 4202’. U svakom slučaju, upravo ga je tako 2012. godine u novogodišnjoj čestitki radnom kolektivu Naučno-proizvodnog preduzeća za mašinogradnju nazvao Vladimir Putin, okarakterisavši ga kao „jedno od najvećih dostignuća preduzeća poslednjih godina“.

[adsenseyu1]

Princip rada Yu-71 sličan je opisu funkcionisanja manevrišućih nuklearnih bojevih glava balističkih raketa Topolj-M, Jars i nove RS-26 Rubež, koje je Ministarstvo odbrane RF demonstriralo još 2004. u okviru vojne vežbe Bezbednost 2004.

Tada je načelnik ruskog Generalštaba Jurij Baluevski saopštio da je u trening-režimu testiran ‘udarni aparat’ sa hipersoničnom brzinom leta, koji je sposobna da pri brzini od blizu 11,5 hiljada kilometara u svakom trenutku pobegne, nepredvidljivo promenivši pravac leta.

Nijedan sistem PRO nije u stanju da proračuna takvu putanju i da navede protivraketne balističke rakete na tu bojevu glavu.

Po Jesinovim rečima, Sarmat će se lansirati iz silosa, koji će biti ispražnjeni od starih teških raketa RS-20 i RS-18. On ističe da će lansirni silosi prethodno proći „duboku modernizaciju“, koja podrazumeva njihovo tehnološko osavremenjivanje, kao i kvalitativno novi nivo fortifikacijske zaštite koji podrazumeva stvaranje elemenata pasivne i aktivne protivraketne odbrane objekata.

To će omogućiti da se višestruko poveća zaštićenost lansirnih sistema u silosima od napada protivnika kako običnim oružjem visoke preciznosti, tako i nuklearnim.

Nije slučajno izabrano ni mesto testiranja Yu-71.

Raketna jedinica u okolini sela Dombrovski u Orenburškoj oblasti je pozicioni rejon strateških raketnih sistema Vojvoda, s čije teritorije se izvode i eksperimentalna lansiranja balističkih raketa za potrebe razvoja raketnih snaga. Osobenost poligona je u tome što se let odvija „u zatvorenom prostoru“, koji američka sredstva za telemetrijsku kontrolu ne mogu da registruju, kao što to mogu na Bajkonuru ili Plesecku. Time se u potpunosti obezbeđuje tajnost lansiranja i njegovih rezultata.

Prema pisanju Vašington Tajmsa, Dombrovski će biti i prvo mesto gde će biti razmeštene najmanje 24 rakete Sarmat opremljene sistemom Yu-71. Ovde neće moći da ih „dohvate“ ni sredstva američkog „raketnog štita“ u Evropi, niti krstareće rakete BGM-109 Tomahavk sa brodova i podmornica.

Uostalom, kako je istakao komandant Raketnih strateških snaga Rusije Sergej Karakajev, „mogućnosti te bojeve glave već su prodemonstrirane američkim tehničkim sredstvima za kontrolu“.

Specijalizovani zapadni list DŽejns Informejšn Grup smatra da Sarmat i Yu-71 mogu biti glavni adut u pregovorima Rusije i SAD o zaključenju novog sporazuma o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja, koji bi trebalo da zameni START 3.

Upravo zato, kako ističu zapadni analitičari, nije slučajno što je uvođenje Sarmata sa Yu-71 u naoružanje planirano za 2018. godinu, kada START 3 i ističe.

(fakti.org, Pravda)

Budite prvi sa komentarom na članku "Stigao naslednik „Satane“: Nova ruska hipersonična RAKETA nosi 10 nuklearnih glava i pokriva CELU planetu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.