STRAVIČAN OSEĆAJ: Bila je budna punih 40 minuta svoje operacije!

Advertisement

Ilustracija

Buđenje za vreme opšte anestezije se događa tokom jedne na svakih 10.000 operacija, a prema iskustvu pacijenata, najgori deo je osećaj paralize, gušenja i straha.

Ležanje u paralizi na operacionom stolu, dok osećate svaki rez i pokret hirurškog noža bez mogućnosti ispuštanja glasa jedna je od najgorih ‘noćnih mora’ koju može da zamisli pacijent koji se sprema za operaciju.

„Mislila sam da više nikada neću moći ništa da uradim i da su lekari uklonili sve iz mene osim duše“, „čuo sam kako seku, ali nisam mogao da se pomerim niti da proizvedem bilo kakav zvuk“ samo su neki od komentara pacijenata koji su se probudili na operacionom stolu.

Dolazak svesti tokom operacije nije nov pojam, a ovo je samo jedna od priča pacijenata, tvrde naučnici s Univerziteta Oksford koji su u prvoj studiji te veličine analizirali veliki broj slučajeva buđenja, piše Dejli mejl.

Srećom, od 10.000 pacijenata ovaj fenomen iskusiće samo jedan, a do sada su zabeležena više od 153 izolovana slučaja buđenja na operaciji.

[adsenseyu1]

Slučaj Sare Njutn

Sara Njutn (32) iz Velike Britanije išla je na operaciju želuca i kičme. Ona se seća da su joj postavili cevčicu u ruku, zatim joj se smračilo, a sledeće čega se seća je jak bol.

„Osećala sam kako seku, kako mi je ceo stomak otvoren. Nisam bila sigurna da li sanjam ili ne. Čula sam ih kako komentarišu krvarenje i pokušala sam da vrisnem, ali nisam uspela da proizvedem zvuk. Pokušala sam da pomerim prste, ali niko nije ništa primetio. Osećaj zarobljenosti je bio gori od bola. Osetila sam čistu paniku, mislila sam da ću umreti.“

Sara se tada setila da joj je hirurg pre operacije objašnjavao da će njen stomak biti poslednje što će seći, pa je pronašla malo utehe u tome što se probudila pred sam kraj. Da bi odvukla misli i smirila se, brojala je svaki šav.

Bila je budna punih 40 minuta svoje operacije, a prva stvar koju je rekla u bolničkoj sobi bila je „Bila sam budna!“. Anesteziolog je priznao da je promenio svoju uobičajenu praksu, tj. redosled davanja određenih anestetika. Izvinio se, a bolnica joj je isplatila 30.000 funti odštete.

[adsenseyu1]

Bol je kod većine prisutan, ali umanjen

Pacijenti tvrde da nisu osećali bol u punom intenzitetu, već pre osećaj zatezanja i gušenja. Osim toga, za većinu je neprijatno iskustvo bilo slušanje razgovora lekara, bilo da su komentarisali samog pacijenta ili tok operacije.

Do buđenja usred operacije najčešće dolazi zbog nedovoljne doze anestetika ili neosetljivosti organizma na lekove, a iskustvo „budnosti“ obično traje oko pet minuta, kažu istraživači.

Pod anestezijom smo u stanju blage kome

Ono što lekari govore pacijentima, da pod anestezijom spavaju, zapravo nije istina. Studija sprovedena u SAD otkrila je da prilikom hirurških zahvata kombinacija lekova dovodi mozak pacijenta u stanje nesvesti, jedne vrste reverzibilne kome. Zato tokom operacije nisu u stanju da sanjaju. Mozak je zapravo na neki način umrtvljen.

Moždane funkcije su tada na nivou onih pacijenata koji su u komi.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/express.hr, foto ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "STRAVIČAN OSEĆAJ: Bila je budna punih 40 minuta svoje operacije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.