SVEMIR: Naše Sunce je pojelo „super Zemlju“?!

Advertisement

Ilustracija

Dok traje pionirski uvid u druge solarne sisteme širom svemira, ostaje jedna zanimljiva stvar koja uznemirava naučnike, a vezana je za naš dom, naš solarni sistem i naše Sunce.

Astronome zanima pojava koja nije primećena u našem solarnom sistemu – zašto toliko drugih solarnih sistema u u grupi planeta poseduje bar jednu „super Zemlju“, dok naš sistem nema takvu planetu.

Reč je o velikim stenovitim planetama koje po sastavu podsećaju na Zemlju, dok je njihova veličina znatno veća, zbog čega je ta grupa nazvana velikom Zemljom ili „super Zemljom“.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

U novom izveštaju naučnika s Univerziteta u Nevadi, pruža se objašnjenje za to ako je naš solarni sistem nekada davno imao takvu planetu ili takve planete, ali da ih je Sunce „pojelo“ u njihovoj ranoj fazi razvoja.

„Jedini fizički pokazatelj da bi ‘super Zemlja’ mogla postojati u prošlosti jeste praznina koja postoji između Sunca i Merkura.

Ona je mogla biti formirana u tom regionu, ali je verovatno ‘pala’ u Sunce“, rekla je Rebeka Martin, koja zajedno s kolegom Marijom Livijom stoji iza istraživačkog rada.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "SVEMIR: Naše Sunce je pojelo „super Zemlju“?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.