Tim Džuda: Putin će iskoristiti Bregzit za novu ofanzivu na Srbiju kako bi je udaljio od EU i NATO

Advertisement

Intervju

foto: Tanjug/AP

Putin će sasvim sigurno iskoristiti Bregzit za novu ofanzivu na Srbiju kako bi je udaljio od EU i NATO, tvrdi poznati zapadni analitičar Tim Džuda za „Blic”.

[adsenseyu6]

S druge strane, Fjodor Lukjanov, predsednik ruskog saveta za spoljnu politiku i odbranu, takođe za naš list uzvraća da je to besmislica.

Dvojica istaknutih ideologa Istoka i Zapada ukrstili su koplja za „Blic”, sučeljavajući stavove o tome u kakvom će se položaju Srbija naći posle Bregzita.

Svemu je prethodila i izjava Danijela Servera da će Putin sigurno pojačati svoje pritiske u našoj zemlji, RS i Makedoniji.

Britanski stručnjak za Balkan Tim Džuda za „Blic” objašnjava da će Putin svakako iskoristiti Bregzit u svoju korist.

– Narednih nekoliko godina niko neće biti zainteresovan za proširenje, jer će se raditi na izlasku Britanije i pokušaju da se ostatak Evrope sačuva.

U tom kontekstu Bregzit je povoljan za Putina pošto su Evropa i Zapad generalno u rasulu.

Rusi će pokušati da iskoriste Bregzit za ukidanje sankcija i širenje uticaja na Balkanu – smatra Džuda.
Tim Džuda

foto: Tanjug – Tim Džuda

Posebnu pažnju treba obratiti, dodaje on, na ruski humanitarni centar u Nišu i na diskusije o novoj bazi u Vojvodini – dve stvari koje mogu izazvati više požara nego što je predstavljeno u javnosti.

Rusija dobija takvim prisustvom ovde, ali ne vidim da Srbi mogu mnogo da dobiju. Emocije su jedna stvar, međutim, glavni zadatak Vlade Srbije su poslovi i ekonomija, a Rusija ne nudi ništa od toga – podvlači Džuda, istakavši da nije jasno šta Srbija može da dobije od Rusije, u koju izvozi jako malo.

Prema njegovom mišljenju, može se očekivati povećan pritisak iz Moskve na Srbiju da se ne pristupi EU, ali da je priključivanje svakako daleko, te da “Putin ne mora ništa ni da kaže”.

[adsenseyu1]

Sasvim suprotnog mišljenja od Džude je Fjodor Lukjanov, predsednik ruskog saveta za spoljnu politiku i odbranu. On kaže da su zapadne tvrdnje kako će Rusija iskoristiti Bregzit da vrši pritisak na Srbiju “kompletna glupost”.

– To je nonsens koji nam samo pokazuje koliko je Zapad očajan i ne ume da objasni neuspeh evropske propagande koja EU konstantno predstavlja kao raj na zemlji gde svi sanjaju da budu. Unija je u dubokoj i temeljnoj krizi i poslednja stvar kojom će se baviti je Balkan. Ako se pristupanja Srbije EU uspori, to će biti iz vrlo objektivnih razloga koji nemaju nikakve veze sa Putinovim željama – kaže Lukjanov za „Blic”.

On napominje da će NATO, za razliku od EU, nastaviti da jača u Evropi, ali da Moskva ne bi blagonaklono gledala na priključenje Srbije Severnoatlantskom vojnom savezu.

– Ako bi se to desilo, Rusija bi donela neke zaključke u odnosima sa Beogradom. Međutim, to nema nikakve veze sa Bregzitom, to je jasno odavno – kaže Lukjanov.

KONGRES

Čak četiri parlamentarne stranke imaće svoje predstavnike na 15. kongresu Putinove stranke Jedinstvena Rusija, koji se juče i danas održava u Moskvi. To su SNS (Marko Đurić i Marija Obradović), SNP (Nenad Popović), DSS (Dragana Trifković) i Dveri (Zoran Radojičić).

PARLAMENT

Najmanje trećina poslanika u Skupštini Srbije su rusofili. Među njima su, pre svih, SRS i koalicija DSS-Dveri.

Tu su i poslanici iz redova naprednjaka, kojih je, prema nekim procenama, oko trećina. Takođe, javna je tajna da Moskva odavno već ima uticaj i na socijaliste.

MEDIJI

Jedan od načina na koji Rusija širi svoj uticaj na Balkanu jesu mediji. U Srbiji više od godinu dana postoji portal koji je u vlasništvu ruske države, a već neko vreme se u javnosti spekuliše da Rusi imaju nameru da u Srbiji kupe još najmanje jednu televiziju s nacionalnom frekvencijom.

EU I RUSIJA

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je interes Rusije da stvari u EU budu što teže i da se odvijaju što sporije da bi se NATO što kasnije proširio na Balkanu. On ocenjuje da Vladimiru Putinu odgovara da se EU bavi “svojim jadom” i što bude imala više problema, to će biti bolje za Rusiju.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tim Džuda: Putin će iskoristiti Bregzit za novu ofanzivu na Srbiju kako bi je udaljio od EU i NATO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.