Tito planirao da zauzme deo Austrije i pripoji ga Jugoslaviji?

Advertisement

Tajni snimci

Rezultati istraživanja koruške istorijske komisije baca negativno svetlo na nekadašnjeg vođu Jugoslavije Josipa Broza Tita i njegovu ulogu u nerazjašnjenim bombaškim napadima u austrijskoj pokrajini Koruška između 1970. i 1979. godine.

On je navodno preko jugoslovenske tajne službe UDBA izazvao i konflikte oko postavljanja dvojezičnih tabli u regionu u kojem su Slovenci bili većinsko stanovništvo, sve u cilju da destabilizuje ovaj deo Austrije kako bi JNA intervenisala i pripojila Korušku tadašnjoj SFRJ! Kompletan izveštaj ove komisije biće objavljen u aprilu ove godine.

Istorijska komisija radila je istraživanje po nalogu pokrajinske skupštine Koruške i za pet godina rada došla do zanimljivih podataka. Ona je potvrdila da se 1970-tih godina jedno krilo jugoslovenske tajne službe UDBE, i to ono odano sovjetskoj struji, udružilo sa radikalnim koruškim Slovencima.

Cilj udruživanja je bio podgrevanje strasti i izazivanje vanrednog stanja, koje bi Jugoslavija mogla da iskoristi za intervenciju.

Po ovoj studiji, mladi ekstremni levičari među koruškim Slovencima stupili su u kontakt sa jugoslovenskom tajnom službom UDBA. Od njih su tražili da im obezbede oružje i eksplozivne naprave kao i da im uspostave kontakte sa zapadnih terorističkim udruženjima.

[adsenseyu1]

Slovenačka UDBA organizovala je centar SORA sa sedištem u Mariboru odakle je je trebalo da podrži akcije planirane u Koruškoj. Napadi je trebalo da obuhvate infrastrukturne objekte kao što su dalekovodi visokog napona, železničke stanice, biroe za uspostavljanje boljih odnosa između Austrijanaca i Slovenaca kao i spomen obeležja partizanima i junacima iz Drugog svetskog rata.

U sklopu akcije otvoreni su centri za obuku u Sloveniji i Hrvatskoj. Borci su pripremljeni za učešće u raznim akcijama, poput rušenja dvojezičnih tabli.

Akcije je trebalo da unesu nemir među stanovništvom i stvari lošu sliku o stanju ljudskih prava u ovom delu Austrije, pre svega kada je lokalno slovenačko stanovništvo u pitanju.

Naime, ideja je bilo širenje mržnje i stvaranje slike u kojoj su Austrijanaci nazadovoljni velikim brojem Slovenaca u Koruškoj, kao i pravima koji oni imaju.

Sve to je kasnije trebalo da izazove reakciju Jugoslavije, pa čak i sukob većih razmera u kojem bi Jugoslavija čak pripojila ovaj deo Austrije u kojem su Slovenci većinsko stanovništvo.

Izveštaj komisije zvanično će biti predstavljen u maju.

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tito planirao da zauzme deo Austrije i pripoji ga Jugoslaviji?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.