VIKILIKS otkrio tajne spise: ZAPAD drhtao od JUGOSLAVIJE i TITA!

Advertisement

Ilustracija

foto: Tanjug/Arhiva

U tajnim spisima iz 1976. navodi se da su se velike sile prilično plašile vladavine Josipa Broza, koja je „opasan model za zapadnu Evropu“.

Koliko je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio moćan pokazuju, pored ostalog, američke depeše iz sedamdesetih koje je upravo objavio Vikiliks, a u kojima se navodi da je Zapad bio u strahu od jugoslovenskog komunizma!

Depeše otkrivaju da je Zapad takoreći drhtao od Tita, a to se posebno vidi u dokumentu poslatom 1976. iz Beograda. Tu se, naime, navodi ocena američkog državnog sekretara da je model vladavine Josipa Broza opasan za čitav Zapad.

[adsenseyu5]

– U skladu s govorom američkog državnog sekretara šefovima misije u Londonu, dok je Jugoslavija nezavisna od Sovjetskog Saveza, što nama odgovara, Titov komunizam je, s druge strane, opasan model za zapadnu Evropu.

Zato bi možda bilo korisno da podsetimo naše socijalističke prijatelje iz zapadne Evrope šta je u stvari jugoslovenski sistem, a šta nije.

Postoji određena količina romantizma i maštanja da Jugoslavija predstavlja humani komunizam s demokratskim licem – navodi se u američkoj depeši iz sedamdesetih, koju je sada objavio Vikiliks.

Crno na belo... Dokumenta Vikiliksa iz 1976. godineCrno na belo… Dokumenta Vikiliksa iz 1976. godine

 

Dalje se navodi da su samo u 1974. u Jugoslaviji bila 1.154 politička zatvorenika, što preti da ih na kraju bude više nego u Sovjetskom Savezu. Dodaje se da u javnosti nema dovoljno pažnje za hiljade političkih zatvorenika koji su dospeli na robiju zbog kritičkih izjava o državi i partiji ili zagovaranja veće autonomije za nacionalne manjine. B. Karović

[adsenseyu1]

Čemu smo se nadali posle Titove smrti
HRVATI NAVIJALI ZA RASPAD JUGOSLAVIJE

U jednoj od narednih beogradskih depeša, takođe iz 1976, analiziraju se stavovi običnih ljudi o tome šta čeka Jugoslaviju posle Titove smrti. Niko nije bio siguran šta će se dogoditi, pa su se tako Hrvati nadali raspadu države, dok su se pojedini Srbi plašili takvog scenarija. Neki od njih su tvrdili da će državu okupirati Rusi, a ima i onih koji su bežali iz zemlje ili molili da Amerika okupira Jugoslaviju pre Sovjeta. Optimistični su očekivali da će Titov odlazak doneti liberalizaciju.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

4 komentara na "VIKILIKS otkrio tajne spise: ZAPAD drhtao od JUGOSLAVIJE i TITA!"

  1. Zvonimir Polic | 5. decembra 2016. u 11:45 | Odgovori

    Lupetate bez veze… Juga se morala raspasti a da nije trebalo čekati 10 godina od smrti tita… koji je jedini krivac za raspad Jugoslavije zato što nikako nije dopuštao da se sve nacije slobodno izjašnjavaju kao takve i da svi uživaju ista prava na svoju povijest, jezik, kulturu, društveni život… jer, da je to omogućio Juga se nikad ne bi raspala, a dopustio je srpsku hegemoniju nad svima ostalima.. i dobili smo što smo dobili – nezapamćeno krvoproliće…

  2. Juga se i raspala uz svesrdnu pomoć kapitalističkog imperijalizma i klera koji su mobilizirali najveći šljam među narodima. A da je savezna vlada s generalštabom radila svoj ustavni posao i prvog među isplivalim drekom, Slobu, pospremila na dugo vremena na vlažno i mračno mjesto, perspektiva bi izgledala puno bolje. Za njime sve ostale nacionalne gubernatore i separatiste. Onaj tko nacionalne karakteristike pretpostavlja društvu pravde i jednakosti, nije ni zaslužio bolje od toga da mu vlastiti nacionalni šljam gazi po grbači.

  3. Antiimperijalista | 8. februara 2017. u 16:00 | Odgovori

    Da li ste vi čuli za rezoluciju IB 1948. gde piše da će se Jugoslavija u pretvoriti u običnu buržoasku republiku koja je dodvoravanjem Zapadu izgubila nezavisnost! Naravno da kad je i SSSR nestao više Zapad nije imao potrebu da plaća izdajnike socijalističke ideje jer mu više nisu trebali! A ovaj što kaže da istorija zavisi od jednog čoveka, a da je Jugoslavija zavisila od Tita, ne razume da je „cela istorija istorija klasne borbe“, i da su te ličnosti samo eksponenti klasa kojima pripadaju. Naravno da ovaj čovek ne razume da je borba oko viška vrednosti, a nikakva prava na „povijest, jezik, kulturu, društveni život“, i da nema „srpske hegemonije“ ako su i Srbi radnici (koji su većina) eksploatisani od buržoazije bilo srpske, ili hrvatske što tim radnicima nije ni važno u krajnjem sve dok su potlačeni! Buržoazija kupi kajmak (višak vrednosti), a vi pričate o kulturi, povijesti..Ili ste sluga buržoazije, ili ne znate ništa o imperijalizmu!

  4. Kapitalistički imperijalizam u saradnji sa domaćim nacionalistima sahranili nas zajedno sa Jugoslavijom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.