Vladislav JOVANOVIĆ: Sve se vraća, krah EU je počeo tačno na godišnjicu raspada JUGOSLAVIJE

Advertisement

Intervju

foto: Tanjug

Na današnji dan pre tačno 25 godina Hrvatska i Slovenija su proglasile nezavisnost i raspad Jugoslavije je mogao da počne.

Četvrt veka kasnije, Evropska unija je zadobila najteži udarac do sada izlaskom Velike Britanije, a prema rečima nekadašnjeg jugoslovenskog šefa diplomatije Vladislava Jovanovića, ima dosta simbolike u tome šta se dešava na godišnjicu početka rasturanja SFRJ.

[adsenseyu6]

– To znači da ima boga, sve se vraća. Tada je jedan Englez, Lord Karington, potpisao smrtnu presudu Jugoslaviji i bez problema su podržali separatizam Zagreba i Ljubljane, a svi znamo kako se to krvavo završilo.

EU je sada zadobila udarac u pleksus koji će tek kasnije pokazati sve svoje posledice, iako su prve reakcije političara, pre svega Angele Merkel, veoma uzdržane.

Iako su najveći problemi do sada za Uniju dolazili s juga, nezaposlenost, problem sa migrantima i drugim stvarima, udarci su usledili sa severa, prvo od Islanda, koji je odbio da dalje korača ka evropskoj zajednici, a sada i Britanaca.

Ne treba zaboraviti i bivše socijalističke zemlje sa istoka, kao što su Mađarska, Poljska i Slovačka, koje sve samostalnije istupaju. Evropska unija je postala načičkana unutrašnjim problemima i njene ambicije da postane moćni međunarodni centar sada su uzdrmane – kaže Jovanović.

O tome koliko će ovo uticati na Srbiju i njenu dinamiku pregovora o članstvu sa EU, bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova veruje da će usporiti pregovore.

[adsenseyu1]

– Bez sumnje, ali dobra stvar je što ćemo možda moći malo lakše da dišemo što se tiče Kosova, neće nas toliko pritiskati jer im je sada pažnja usmerena na bitnije problema od nas, tako da nešto dobijamo, a nešto gubimo ovakvom odlukom Britanaca – kaže on. O posledicima po samu Veliku Britaniju, Jovanović kaže:

– Naravno, ovo ne mora da znači da će se Velika Britanija raspasti, ali sada će na Ostrvu imati ozbiljne probleme, pre svega sa Škotskom, koja želi da ostane u EU, kao i mogućem ujedinjavanju Severne Irske i Irske, a ko zna, možda i Velsa.

U svakom slučaju, imaće manje vremena da se bave nama kao što su to činili u prethodnih 150 godina, što je sigurno dobro za nas – tvrdi Jovanović.

(Skandalozno.rs, Izvor: Alo)

2 komentara na "Vladislav JOVANOVIĆ: Sve se vraća, krah EU je počeo tačno na godišnjicu raspada JUGOSLAVIJE"

  1. U zivotu sve se vraca ! To je Svevisnji tako lepo regulisao da ljudima nista drugo ne preostaje nego da razmisle sta rade ! Sto se tice usporavanja naseg ulaska u EU , nista strasno . Ja sam bio za ulazak u EU , medjutim sada sam skeptik i verujte da bi sada razmislio za glas EU ! Sto se tice Britanaca po meni su pametno uradili , jer unija kaka je sada , bez reformi i sa ovakvim centralizovanim sistemom , zaista je breme za poreznike u EU . Sada ce svi u uniji da se pomuce jer dolazice i novi zahtevi zemalja u uniji ! Cak dizu i glas manje zemlje sa raznim zahtevima ! Ja , zelim uniji da ne podje putem SFRJ , jer ispastace narod koji je bio sputavan da izrazi svoja misljenja !!

  2. Миша Јовановић | 26. juna 2016. u 09:14 | Odgovori

    Одувек сам био против ове франкенштајнске творевине. Чак и омражени Сорош предвиђа крах Европске Уније. Не, ни то није довољно нашим еврофанатицима. Нека они само сањају о томе.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.