Vlado AZINOVIĆ: Postoji mogućnost terorističkog napada u BiH koji bi imao razmere napada u Briselu ili Parizu!

Napad u Belgiji

BRISEL – foto: Tviterconflict News

Postoji mogućnost terorističkog napada u BiH koji bi imao razmere napada u Briselu ili Parizu, ocenio je jedan od vodećih stručnjaka u oblasti borbe protiv terorizma na području Balkana Vlado Azinović.

Azinović je dodao da se bezbedonosne službe BiH uspešno bore i predstavljaju kompetentnog partnera sličnim službama u svetu u sprečavanju ovih bezbedonosnih izazova.

„Bilo bi jako neodgovorno da se ponašamo kao da to ovde ne može da se dogodi. Potrebna je jedna doza opreza kada je u pitanju ponašanje agencija, ali i nas građana prema tome.

Ona naravno postoji i mislim da agencije koje se brinu o ovakvim sigurnosnim izazovima to rade na vrlo kompetentan i odgovoran način. S druge strane ne treba izazivati paniku niti strah“, rekao je Azinović na konferenciji koju je u Konjicu organizovala misija OEBS-a u BiH.

Pojasnio je da i mnogo organizovanije države nisu u stanju da se suprotstave novim bezbedonosnim iskušenjima budući da su počinioci terorističkih dela osobe koje nikada nisu bile zavedene u policijskim dosjeima.

„To naravno nije slučaj samo u BiH. To je fenomen s kojim se bore i ne uspevaju da izađu sa njima na kraj ni puno bolje opremljene, kompetentnije, bolje organizovane države. To postaje globalni fenomen„, ocenio je Azinović.

Profesor s Visoke škole CEPS-a i donedavni pomoćnik ministra bezbednosti zadužen za terorizam, Vjekoslav Vuković, upozorio je da veliki bezbedonosni problem predstavljaju borci povratnici s ratišta, posebno iz Sirije i Iraka.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur ocenio je veoma važnom ulogu medija, posebno stoga jer su i sami mediji bili žrtve terorističkih napada.

„Važno je da novinari shvate kakav uticaj i odgovornost imaju u ovom kontekstu. Moraju da urade sve kako bi smanjili doprinos terorističkoj propagandi tako što će smanjiti broj senzacionalističkih informacija“, pojasnio je  Mur.

(avaz.ba)