Zapadni analitičari tvrde: PUTIN vodi do sada NEVIĐENU vrstu RATA!

Predsednik Rusije

foto: Tanjug/AP

Analitičari koji govorili za “Njujork tajms” smatraju da se Rusija fokusirala na rat informacijama i da za nju internet predstavlja ključno ratište u 21. veku.

Oni ističu da Rusija ne nudi činjenice, već gradi narativne sadržaje, a poruka u pozadini svake priče je “Ne veruj nikome”.

Kada je Švedska započela javnu raspravu o mogućem ulasku u partnerstvo sa NATO, švedski zvaničnici su pred sobom imali bujicu iskrivljenih i lažnih informacija na društvenim mrežama, koje su potpuno zbunile javnost.

Govorilo se o tome da će NATO u Švedsku prebaciti deo tajnog nuklearnog arsenala, da bi NATO mogao da iz Švedske udari na Rusiju bez odobrenja domaće vlade, kao i da bi vojnici NATO-a zbog imuniteta mogli “silovati Šveđanke bez straha od zatvora”.

Kako piše “Njujork tajms”, sve tvrdnje su bile lažne, ali su počele da “iskaču” po tradicionalnim medijima, pa je ministar odbrane Peter Hultgvist morao da razuverava i građane i novinare.

– Ljudi nisu navikli na to i uplašili su se, pitali su čemu mogu da veruju, čemu bi trebalo verovati – kaže Marinet Nih Radebe, portparolka ministarstva.

Izvor tih tvrdnji nikada nije otkriven, ali analitičari, američki i evropski obaveštajci i stručnjaci veruju da iza njih stoji Rusija, čiji je fokus sprečavanje širenja NATO.

Njujorški list piše da ruski predsednik Vladimir Putin nema ekonomsku i vojnu snagu za otvoren sukob sa NATO, EU i SAD, ali da zato ulaže mnogo novca u “oružane informacije”.

– Njegov cilj je da oslabi vezu između zemalja članica, sejanje nemira u njihovoj unutrašnjo politici, i oslabljivanje protivnika Rusije – piše list.

Tako se navodi, tok takvih vesti je toliki da su i NATO i EU uspostavili posebna tela za identifikovanje i reakciju na dezinformacije.

– Moskva vidi svetsku politiku kao sistem specijalnih operacija i iskreno veruje da je i sama meta zapadnih specijalnih operacija. Siguran sam da postoje brojni centri, neki vezani uz državu, koji su uključeni u izmišljanje ovakvih priča – kaže Gleb Pavlovski, koji je uspostavljao ruski informativni sistem pre 2008. godine.

Za ceo “informatički rat” vezana je i priča o mejlovima Hilari Klinton, za koje su u SAD tvrdili da su ih hakovali ruski hakeri.

– Kremlj za širenje dezinformacija koristi i konvencionalne medije – Sputnjik i Raša tudej, kao i tajne kanale – piše “Njujork tajms”.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zapadni analitičari tvrde: PUTIN vodi do sada NEVIĐENU vrstu RATA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.