Erupcija vulkana na MARSU nakrivila CELU planetu za oko 25 stepeni!

Advertisement

Ilustracija

Drevna erupcija vulkana na Crvenoj planeti prouzrokovala je kataklizmu koja je posledično nakrivila celu planetu za oko 25 stepeni.

Ovo neverovatno otkriće objavljeno je nedavno u naučnom magazinu Nature, a predstavlja savršen primer snage i moći vulkana da promene izgled celih planeta. Čak i na Zemlji dešavale su se dovoljno snažne erupcije koje bi bacale u mrak cele kontinente.

Pre oko 2,1 miliona godina supervulkan Jelouston doslovno je eksplodirao prekrivajući gustim slojem pepela veći deo Severne Amerike. Ipak, nijedna erupcija vulkana nije zaslužna za poziciju naše planete u odnosu prema Suncu.

Upravo taj scenario desio se na Marsu, a za sve je kriv region Tarsis u kojem se nalaze neki od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu. Vulkani Tarsisa izbacivali su lavu dugi niz godina, a naučnici pretpostavljaju da je reč o milijardama milijardi tona.

Tarsis predstavlja depresiju široku 5.000 kilometara popunjenu sa 12 kilometara debelim slojem lave koja je danas pretvorena u stene. Pretpostavlja se da se erupcija desila pre oko 3,5 milijardi godina te da je prouzrokovala podizanje lave na površinu planete koja je trajala čak dva miliona godina.

Kada bi se količina lave koja se našla na površini Marsa danas oduzela od ukupne težine planetine kore, Mars bi promenio poziciju svoje rotacione ose. Naučnici smatraju kako bi razlika iznosila neverovatnih 25 stepeni.

Drugim rečima, geografski polovi Crvene planete danas bi se nalazili na značajno drugačijim područjima planete.

(klix.ba, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Erupcija vulkana na MARSU nakrivila CELU planetu za oko 25 stepeni!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.