Imate li kandidu? Test sa pljuvačkom možete izvesti kod kuće… (INFO)

case-test

Test sa pljuvačkom možete izvesti kod kuće, a on će vam pokazati da li postoji ozbiljna sumnja da imate preveliku količinu gljivice kandide u organizmu. U tom slučaju, poseta lekaru je najbolje rešenje…

Najbolje vreme da obavite ovaj test je čim se ujutru probudite, navodi državni Centar za ispitivanje infekcije kandidom u Floridi.

Pre nego što isperete usta, ispljunete pljuvačku ili bilo šta stavite u usta, sipajte čašu vode u čistu, providnu čašu.

Sakupite u ustima pljuvačku (nemojte se prethodno nakašljavati, važno je da sakupite samo tečnost iz usta). Ispljunite je u vodu i posmatrajte šta se dešava.

Pljuvačka će ostati da pluta na površini i to je potpuno normalno. Međutim, ako se u roku od 15 minuta pojave tanke, viseće „niti“ koje se otežu naniže kroz vodu, to je znak prisustva kandide.

Niti mogu da podsećaju na vlasi kose, na paukove noge, čak i na meduzu. Drugi znak je vrlo mutna pljuvačka koja u roku od nekoliko minuta potone na samo dno ili mutne mrljice na sredini čaše koje polako tonu ili se sakupljaju ispod pljuvačke na površini.

To što vidite su, zapravo, kolonije gljivica koje se povezuju u niti, a preporuka je da se odmah javite lekaru i počnete lečenje.

(Lisa)

Budite prvi sa komentarom na članku "Imate li kandidu? Test sa pljuvačkom možete izvesti kod kuće… (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.