Letelica Rozeta snimila kometu koja radi nešto veoma ljudski!

Kometa

Letelica Rozeta, koja je u posedu Evropske svemirske agencije, snimila je zanimljive erupcije iz komete 67P Čurjumov-Gerasimenko gde izleda kao da kometa – ispušta gasove!

Mlaz prašine najverovatnije je prouzrokovao toplotni talas koji je udario o led zarobljen ispod površine komete, zbog čega je došlo do eksplozije.

Ali, to je vrlo neuobičajno, jer su ovakve aktivnosti primećene samo na dnevnoj strani komete, a nikada na noćnoj kao sada.

Kamera Oziris koja je postavljena na letelici Rozeta snimila je kometu sa udaljenosti od 75 kilometara, tvrde iz organizacije ESA.

Kako se kometa približavala suncu, površina se sve više grejala, zbog čega su zamrznuti gasovi eruptuirali sa površine i izbacivali komadiće prašine.

Ali, nije još jasno da li je to prouzrokovalo mlaz ili eksplozija materije prouzrokovana pretvaranjem podzemnog leda iz čvrstog u gasovito stanje.

Kometa 67P Čurjumov-Gerasimenko

– Moguće je da su prvi zraci Sunca udarili neke stene ili izdanke koji su bili skriveni od Rozetine kamere zbog njene pozicije u orbiti u tom trenutku – rekao je naučnik Ozirisa, doktor Žan Baptist Vinsent.

Ovo znači da naučnici nisu sigurni da li je erupcija bila jednokratna ili su bili u pitanju vezani mlazevi.

Rozeta nastavlja da proučava kometu 67P kako se približava Suncu, a očekuje se da će mu biti najbliže u avgustu ove godine.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Letelica Rozeta snimila kometu koja radi nešto veoma ljudski!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.