Ova aplikacija za pametne telefone može spasiti brojne živote širom sveta!

Tehnologija

Stručnjaci su razvili aplikaciju za pametne telefone ili kompjutere koja može da dijagnozira sifilis i HIV virus za svega 15 minuta. Smatra se da će primena ove aplikacije spasiti brojne živote širom sveta u narednim godinama.

Aplikacija je razvijena od strane stručnog tima pri Univerzitetu u Kolumbiji i napravljena je tako da simulira laboratorijski test preko uređaja koji se može prikačiti na pametni telefon ili kompjuter, piše Dejli Mejl.

Sam uređaj je dovoljno mali i lagan da stane u dlan jedne ruke. Pokreće se napajanjem iz telefona ili kompjutera, što omogućava njegovo korišćenje na udaljenim lokacijama gde nije dostupan drugi izvor energije.

Pored jednostavnog postupka za korišćenje uređaja i činjenice da se rezultati dobijaju u znatno kraćem vremenskom okviru, ističe se i da je sam uređaj 540 puta jeftiniji od trenutno dostupne opreme za izvođenje ovih testova u laboratorijama.

Navedeno je da bi trenutna cena proizvodnje uređaja bila oko 22 funte, što je znatno manje u poređenju sa trenutnom cenom od 12.000 funti za standardnu mašinu za testiranje u laboratoriji.

Ovaj vid dostupnosti bi potpuno promenio sistem pružanja raznih zdravstvenih usluga širom sveta, kako za one koji pružaju zdravstvene usluge, tako i za pacijente. Tako su naučnici još jednom potvrdili mogućnosti moderne tehnologije da značajno unapredi kvalitet života ljudi.

Rana detekcija navedenih seksualno prenosivih bolesti bi omogućila pravovremen i adekvatan tretman bolesnih, sprečavanje širenja bolesti, kao i bitno smanjenje broja umrlih.

Već je sprovedena pilot studija u Ruandi koja je utvrdila efikasnost uređaja. Očekuje se dalji razvoj ove tehnologije i njeno plasiranje na svetsko tržište.

(dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ova aplikacija za pametne telefone može spasiti brojne živote širom sveta!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.