PRIPREMITE SE: Ako se sutra nešto neobično dogodi, znajte da će mnogi okriviti Plavi mesec!

Advertisement

Ilustracija

Izreka „once in a blue moon“ (jednom za vreme plavog meseca) koristi se kada ste dovoljno (ne)srećni da doživite neku tako retku pojavu…

Sutra se dakle pripremite na relativno redak fenomen; u pitanju je takozvani „plavi Mesec“, termin kojim se opisuje slučaj kada se pun Mesec pojavi dva puta u jednom kalendarskom mesecu.

Pojava „plavog“ Meseca poslednji je put zabeležena u avgustu 2012. godine.

Mesec će dosegnuti punu fazu u petak, 31.7. 2015. u 00:42 sati.

Zašto se zove Plavi Mesec, kada zapravo nije plave boje?

Pojave u kojima Meec zaista poprimi plavu boju, gledano sa Zemlje, vrlo su retke, a uzrokuju ih tek vulkanske erupcije ili veoma jaki požari. Ali, ne radi se o svim erupcijama ili požarima, već samo onima zbog kojih u atmosferi završe čestice, npr. vulkanskog pepela, šire od talasne dužine crvene svetlosti (0.7 mikrona). Te čestice ne propuštaju crvenu, ali propuštaju druge boje pa posmatračima sa Zemlje Mesec izgleda doslovce plav. Česta propratna pojava u takvim slučajevima je i ljubičasto Sunce.

Termin Plavi Mesec se povezuje sa ekstra punim mesecom, odnosno to je uštap koji se pojavljuje po drugi put u istom kalendarskom mesecu, a ime i značenje dodeljeno je zahvaljujući grešci.

U istoriji je termin „plavi mesec“ bio korišćen za iracionalne događaje. On nije inače plav, ali zbog određenih čestica, izgleda kao da je poplaveo (ili čak dobio neku drugu boju). Recimo, veže se za strašnu erupciju vulkana Krakatoa, kada je ostrvce zbrisano sa lica zemlje. Ostao je samo jedan mali deo – Rakatu. Zbog vulkanskih čestica, te 1883. godine mesec je stalno bio „plav“, prenosi CNN.

[adsenseyu1]

Grešku je 1946. godine napravio astronom-amater Džejms Pru koji je, pišući za magazin „Sky & Telescope“ naveo da „sedam puta u 19 godina bilo je i još uvek je 13 punih meseca godišnje“.

“Ovo znači da imamo 11 kalendarskih meseci sa po jednim uštapom i jedan mesec sa dva. Ovaj drugi u mesecu zove se plavi mesec“, napisao je tada on.

Greška je kasnije ispravljena, ali i ponovljena. Magazin je 1999. godine priznao grešku, koja je u međuvremenu dovela do današnje definicije, a to je drugi uštap u kalendarskom mesecu.

Ovaj fenomen događa se u proseku na svake 2,7 godine, a nekada i češće. Tako se „plavi mjesec“ 1999. godine pojavio u januaru i martu, dok u februaru te godine nije bilo uštapa.

Astronomi ukazuju da „plavi mjesec“ postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen s lunarnim mesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tokom tog vremena mi posmatramo njegove različite faze. Tako kalendarski meseci, osim februara, imaju 30 ili 31 dan, pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mesec.

Kakav uticaj ovo može da ima na čoveka?

Energija punog Meseca može da bude dobra za vas ako je pravilno koristite. Može da vam poveća nivo pozitivne energije, a može i da uzburka vaša osećanja. Pun Mesec je poseban dan u mesecu kada doživljavamo kulminaciju energije. Vibracije postaju snažnije na taj dan čak i na fizičkom nivou – voda u našem telu postaje nemirnija. Neki ljudi ovu promenu podnose dobro, a neki ne. Zbog toga neki mogu da osećaju daleko više snage i entuzijazma na dan punog Meseca, neki mogu da osećaju više duhovnih vibracija, neki mogu biti vrlo nadraženi i nervozni, a neki mogu da imaju problema sa spavanjem u noći punog Meseca.

Sve postaje snažnije na Puni Mesec. Zbog toga, zavisno o našoj prirodi i odlikama, određeni kvaliteti postaju snažniji u nama. Ako smo u harmoniji sami sa sobom, pun Mesec će nam doneti mnogo pozitivnih vibracija – svemir uvek reflektuje ono što nosimo unutar nas samih. Ali, ako smo nemirni, osetićemo više nemira i haosa na taj dan. Naučno je dokazano da se na dan Punog Meseca događa više iznenadnih i impulsivnih zločina – to nije slučajnost.

[adsenseyu1]

Zbog toga pazite o čemu razmišljate tokom tog dana – moglo bi da se ostvari. Ali, može da nam donese vrlo pozitivne rezultate ako koristimo afirmacije, molitve, meditaciju, pa čak i za proces isceljenja. Svaku energiju u svemiru možemo iskoristiti ili na konstruktivan, ili na destruktivan način – zavisi samo o nama.

Dakle, pun Mesec sa sobom nosi ogromnu količinu energije i zato morate biti u mirnom stanju. U suprotnom, to kod vas neće proizvesti pozitivan efekt.

Sve što se događa u vašem tijelu, umu i duhu biće tokom punog Meseca pojačano. Ukoliko ste se malo naljutili, naljutićete se više. Ukoliko ste srećni, bićete još srećniji.Ova energija je izuzetno jaka i zato treba znati usmeriti je na pravi put.

3 saveta kako da iskoristite energiju Punog Meseca

Sledeća tri feng šui saveta će vam pomoći da pravilno iskoristite njegovu energiju.

1. Suzdržite se

Nemojte ulaziti u prepirke, rasprave, svađe, nemojte se ljutiti. Pun Mesec je vreme kada treba da budete i otpusite neke stvari. To je vreme kada – dišući duboko – treba proći kroz teškoće i oprostiti drugima.

2. Mislite pozitivno

Svakako treba misliti pozitivno, ali posebno tokom razdoblja kada je pun Mesec. Samo nemojte preterivati, jer tokom ovog razdoblja sve je preuveličano pa se i vaše pozitivne misli mogu umnožiti do te mere da ćete izgubiti realan pogled na sve oko sebe.

Samo pet minuta pozitivnih misli dnevno je sasvim dovoljno da “pregurate” dan.

3. Maštajte, privucite obilje…

Zamislite kako vam se ostvaruju svi snovi. Period punog Meseca je odličan za unapređivanje ove tehnike. Razmišljajte o svojim ciljevima i zapisujte ih sve na papir.

(atma.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "PRIPREMITE SE: Ako se sutra nešto neobično dogodi, znajte da će mnogi okriviti Plavi mesec!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.