Razotkrivanje mitova: Da li su nekada, na planeti Zemlji, živeli džinovi?

Advertisement

Da li su postojali?

Mitovi i legende o snažnim džinovima, neretko zlim jednookim čudovištima, kiklopima, već se hiljadama godina prenose, s kolena na koleno, uzbuđujući ljudsku maštu. A u svakom mitu, kažu, ima bar jedno zrno istine!

Ovu zanimljivu storiju započećemo jednom dobro poznatom antičkom legendom, koju su ovekovečili i drevni helenski umetnici. Radi se o – Bici Bogova s titanima! U Pergamu (grč. Pergamon), starom gradu na severozapadu Male Azije, vladari nekada moćnog Pergamskog carstva (III-II st. pr.n.e.) i svojevrsnom epicentru helenske kulture, pre svega vajarstva, sve do naših dana se sačuvalo umetničko delo izuzetne kulturno-istortijske vrednosti – čuveni Pergamski oltar!

Legendarna ličnost

Oltar je posvećen najstarijem i najpoštovanijem bogu starih Grka, bogu Zevsu, pa ga mnogi danas nazivaju još i – Zevsovim oltarom. Na visokom reljefu stamenog kamenog friza, nepoznati majstori uklesali su borbu na život i smrt u kojoj učestvuje veliki broj osoba. Scena deluje autentično i puna je dramatike: dok gorostasni titani (?!) ljutito bacaju ogromne gromade stenja, iz Zevsovih ruku blješte munje i udaraju gromovi!

[adsenseyu1]

Oni koji poznaju veličanstvenu Heladu (Stara Grčka), dobro im je poznato da je prekrasni Pergamski oltar, samo jedno od drevnih dela za koje se kaže da predstavljaju istinsku kulturno-istorijsku dragocenost. Njegovu neprocjenjivu vrednost podvlači i činjenica što je, na žalost, jedina sačuvana ilustracija jednog od čestih umetničkih motiva antike – bitke grčkih Bogova s titanima – a pitanje na koje ćemo u ovom zanimljivom dosijeu pokušati odgovoriti jeste – da li se radi samo o interesantnoj legendi ili je na našoj planeti nekad, u davnoj prošlosti, kako neki autori veruju, uistinu živela rasa divova!

Istraživači koji su proteklih desetleća pokušavali doći do ogovora na ovo neobično pitanje, došli su do neospornog zaključka: gotovo da nema naroda u prošlosti koji u svojoj usmenoj tradiciji nije ostavio uzbudljiva predanja ili umetnička dela o nezgrapnim, najčešće opakim divovima ili jednookim čudovištima.

Storije o njima uzbuđivale su pučanstvo stare Grčke. Prisetimo se: Kiklop, jednooko čudovište, bio je pomoćnik grčkog boga Vulkana; Argus je, s druge strane, bio čudovišni div sa stotinu očiju; Atlas ili Atlant, simbolizovao je diva koji na svojim leđima nosi ceo svet…

Slične nam sage stižu iz Skandinavije, sa dalekog severa, iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, iz srednje Azije, iz Kampučije, drevne Kine i Indonezije, Severne i Južne Amerike… Čak i tradicije najvećeg broja dojučerašnjih kanibalskih plemena u Papui Novog Gvineji govore o „belim Bogovima gorostasnog stasa, koji su živeli pre njih i koji su obećali da će se jednoga dana vratiti“…

Na Zemlji je bilo džinova

Džinovi se gotovo po pravilu pojavljuju i u arapskim legendama i pričama, prisetimo se „Hiljadu i jedne noći“, kao i u najstarijim indijskim epovima, koji sežu sve do prastarih vremena u kojima su nastajale veličanstvene tradicije vedske kulture.

[adsenseyu1]

Kad sve ovo znamo, nije onda nikakvo čudo što se divovi pominju i u najstarijim pisanim dokumentima. Naprotiv! Vavilonski su sveštenici (učenjaci i čuvari nasleđenih tajnih znanja i veština), kako je klinastim pismom na glinenim pločicama zabeležio nepoznati hroničar, svoja su fantastična znanja iz oblasti matematike, astronomije i astrologije, primili od misterioznih bića džinovskog stasa, što su na obale Mesopotamije pristigla iz mora ili – s mora!

O divovima govore i najstariji epovi sveta, kao što su staroindijska Mahabharata, sumerski Ep o Gilgamešu ili Homerova Odiseja. O njima kazuju egipatski papirusi i svete knjige Talmud, Stari zavet, Biblija i Kur’an.

„Na zemlji je bilo džinova“ – čitamo u Bibliji – „naročito od vremena kada su sinovi Božiji odlazili do kćeri čovečijih i one im počele rađati decu…“ Sličnu konstataciju nalazimo i u Genezi (Knjiga postanka) u kojoj se doslovno kaže: „Tada su na zemlji prebivali divovi!…“

Šta vi mislite?

(skandalozno.rs)

2 komentara na "Razotkrivanje mitova: Da li su nekada, na planeti Zemlji, živeli džinovi?"

 1. Слободан | 17. novembra 2014. u 21:25 | Odgovori

  То је лако доказиво…
  Пре 6500 година, на почетку задњег стварања, људи су били високи 32 метара…
  Остављен нам је златни пресек Ф, па можете сами да израчунате и висину и године живота…
  Крените од просека данашње висине и дужине живљења.
  Морате да водите рачуна да је било 7 катаклизми, јер су оне репери 😉

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.