Veliki prasak je možda stvorio još jedan svemir „ogledalo“ u kojem vreme teče unazad!

Advertisement

Misterija Velikog praska

Naučnici su izneli novu teoriju zbog koje veruju da je Veliki prasak pre 14 milijardi godina stvorio dva svemira: jedan je kao odraz drugog u ogledalu.

Veliki prasak možda je stvorio još jedan svemir „ogledalo“ u kojem vreme teče unazad, piše Scientific American.

Jedna od najvećih naučnih zagonetki je kako i zašto vreme teče unapred. U pokušaju da konačno reše ovu misteriju naučnici su došli do nove teorije.

Dakle, veruju da je Veliki prasak pre 14 milijardi godina stvorio dva svemira, jedan je kao odraz drugog u ogledalu. To znači da ako se vreme u našem svemiru kreće prema napred, u drugom se možda kreće unazad, tvrde naučnici koji su sproveli istraživanje.

Oni su analizirali kompjutersku simulaciju 1000 čestica pod uticajem Njutnovog zakona gravitacije, sa fokusom na dinamičkom ponašanju i udaljenosti između čestica. Otkrili su da, bez obzira na veličinu i količinu, svaka konfiguracija čestica će prerasti u ono što je poznato kao skala niske složenosti.

[adsenseyu1]

One se zatim šire ka spolja u oba smera, stvarajući dve različite, i suprotne „strelice vremena“.

Gravitacija zatim povlači čestice u veću i složeniju vremensku strukturu, čiji je model ekvivalentan galaksijama sa zvezdama i planetarnim sistemima.

Odatle, standardni termodinamički protok vremena može se manifestovati i odvijati na svakoj od dve staze, koje se razilaze.

„Drugim rečima, model ima jednu prošlost, ali dve budućnosti“, objasnio je Džulijan Barbour, jedan od istraživača sa Univerziteta Oksford.

Jedna stvar je sigurna – reč je o istraživanju koje bi moglo promeniti način na koji razmišljamo o svemiru, prenosi RTS.

(skandalozno.rs, mondo)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliki prasak je možda stvorio još jedan svemir „ogledalo“ u kojem vreme teče unazad!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.