Bilo bi mudro osluškivati šta telo pokušava da vam poruči

Advertisement

beli-mantil

Kada osećate kao da imate pesak u očima ili vas često muči podrigivanje, bilo bi mudro osluškivati šta telo pokušava da vam poruči.

Dr Rosinji Radž, profesor medicine na Langon univerzitetu Njujorku, otkriva nekoliko simptoma na koje treba da obratite pažnju.

Ranice u ustima

Većina ljudi s vremena na vreme ima sitne rane u ustima (afte) zbog kojih otežano jede i pije. Obično su uzrokovane manjim povredama u ustima, kao što su ugriz s unutrašnje strane usne. Mogu biti posledica preosetljivosti na agrume ili virusna infekcija. Ako vaše afte ne nestaju ni nakon tri nedelje, to bi mogao biti znak ozbiljnijeg problema, posebno ako vas ništa ne boli.

„Pesak“ u oku

Ponekad strano telo ogrebe ili ošteti površinu rožnjače, prozirni, zaštitni sloj oka. Simptomi mogu biti osećaj kao da imate pesak ili prljavštinu u oku, osetljivost na svetlo, mutan vid, crvene oči, pojačano suzenje oka. Ako osećaj ne prolazi, to bi moglo da znači abraziju rožnjače. Ako imate navedene simptome, obratite se lekaru. Obično se leči antibiotskim kapima.

Često podrigivanje

Podrigivanje – ispuštanje progutanog vazduha iz želuca kroz usta, ne treba posebno objašnjavati. Ali često podrigivanje može biti znak refluksa kiseline ili čira želuca. Važno je da to proverite kod lekara jer hronična izloženost kiselini u jednjaku može uzrokovati prekancerogene promene.

Natečene ili bolne noge

Bol u nozi – u pratnji otekline, grčeva u mišićima, topline iznad zahvaćenog područja ili promene u boji kože – može biti znak krvih ugrušaka. Oni su češći nakon dugih letova ili ako ste pušač, uzimate oralne kontraceptive ili imate rak. Krvni ugrušci su ozbiljna stvar i mogu biti fatalni.

Kvržica na pazuhu

Kvržice mogu biti znak manjeg problema, kao što je urasla dlačica ili povećani limfni čvor zbog virusne infekcije, ali može biti i znak ozbiljnijih problema, kao što je rak dojke. Svakako proverite kod lekara ako kvržica potraje duže od nekoliko nedelja.

Zapamtite, uvek se savetujte s lekarom ako se neki simptomi zadrže duže.

(b92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bilo bi mudro osluškivati šta telo pokušava da vam poruči"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.