Da li pričate sami sa sobom? EVO ŠTA TO ZNAČI!

Advertisement

Ilustracija

Ako razgovarate sami sa sobom, to nije znak ludila, nego zdravog razuma, tvrde britanski psiholozi.

Ako ste se ujutro probudili nemotivisani i naglas rekli: „Ajde, ustaj i idi na posao„, to nije ništa neobično, naročito ako ste suočeni sa situacijom zbog koje ste nervozni…

[adsenseyu1]

Naime, većina ljudi ima unutrašnji glas, onaj koji vas vodi, podstiče i pohvaljuje, ali i koji vam se ruga. Taj glas ostaje u našim glavama gotovo sve vreme, ali povremeno, da toga niste ni svesni, tu misao izgovarate glasno.

Postoji nekoliko naučnih objašnjenja zašto do toga dolazi, a u knjizi “My Stroke of Insight” kao glavni razlog toga zašto razgovaramo sami sa sobom navodi se kako to nije nikakav znak ludila, nego način na koji mozgu dajete konkretna uputstva i naredbe i mozak tako postaje više fokusiran.

Psiholozi navode kako je to govor koji automatski koristimo još od ranog detinjstva. Deca, ističu psiholozi, često pričaju sama sa sobom i to instinktivno, što je jedan od načina na koji uče.

[adsenseyu1]

Međutim, naša nas okolina, zbog neznanja, kao decu ućutkuje i govori da ne pričamo sami sa sobom, upravo zbog raširenog verovanja kako je reč o poremećaju.

Ali,psiholozi tvrde suprotno – ako imate nešto da kažete, recite to naglas, jer upravo je tišina greška.

(express.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li pričate sami sa sobom? EVO ŠTA TO ZNAČI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.