Da li ste sigurni da pravilno perete ruke? Proverite! – VIDEO

Advertisement

Higijena

foto: chemicalsinfomart.com

Juče je bio Međunarodni dan čistih ruku. Zato, nije zgoreg obnoviti gradivo o prvoj meri lične higijene koja nas može sačuvati od raznih bolesti.

Čisto da vas podsetimo, svakoga dana i svakog sata, vi svojim šakama i prstima dođete u kontakt sa raznoraznim površinama na kojima se skupljaju bacili.

A kao što već znate i sami, sve i svašta možete da pokupite: od virusa prehlade i gripa, preko izrazito zarazne žutice (koja se i zove “bolest prljavih ruku”), pa sve do mnogo opasnijih toksina, koji mogu da vas ubiju.

Evo kako se pravilno peru ruke:

– ruke treba prati nekoliko puta dnevno, a naročito pre i posle jela, pre i posle odlaska u toalet, kad ste prehlađeni ili imate stomačnih problema, ali i nakon svakog kontakta sa sumnjivom površinom ili rukovanja s nekim ko je bolestan

– ruke treba prati u toploj tekućoj vodi, jer topla voda bolje uništava uzročnike bolesti nego hladna

– sapun treba koristiti najmanje 10-15 sekundi

– treba dobro oprati područje između prstiju, ispod noktiju, oko noktiju, jer tu se mikroorganizmi rado zadržavaju u velikom broju

– nakon ispiranja ruke treba osušiti čistim peškirom ili papirnim ubrusom

[adsenseyu1]

Pri odabiru sapuna, važno je da se dobro peni, pošto mehurići stvaraju negativan pritisak koji izbacuje nakupljenu nečistoću i mikroorganizme s kože.

Ako koristimo čvrst sapun, posle upotrebe treba ga isprati i staviti uvek u suvu kutiju za sapun. To se radi jer je voda koja se sliva sa sapuna idealna podloga za razvoj bakterija

Danas se više koristi tečni sapun, jer se pumpicom uzme određena doza i ne može da se kontaminira ostala količina sapuna.

Pogledajte ovaj simpatični video namenjen kako deci, tako i odraslima, i podsetite se kako se pravilno peru ruke:

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li ste sigurni da pravilno perete ruke? Proverite! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.