Evo da li zaista sve možete da ih koristite prilikom PRŽENJA hrane

Advertisement

Ilustracija

foto: pixabay.com

Tržište je preplavljeno različitim vrstama jestivih ulja. Nisu sva pogodna za prženje ili pečenje , svako od njih ima svoju namenu. Evo i koju:

Kokosovo ulje

Ulje ove voćke je stigmatizovano dugi niz godina zbog visokog nivoa zasićenih masti. Novija istraživanja su pokazala da tip zasićenih masti u nerafinisanom kokosovom ulju može smanjiti “loš” holesterol i podići nivo ”dobrog” holesterola. Ovo ulje je najbolje koristiti za pečenje ili prženje na visokim temperaturama. Ne bi ga trebalo koristiti kao preliv.

[adsenseyu5]

Puter

Uglavnom se koristi za dodavanje ukusa prilikom pečenja. Nije pogodan za prelive i prženje na niskim temperaturama.

Suncokretovo ulje

Ovo je jedno od najpopularnijih ulja za kuvanje. Studije objavljene 2015. pokazale su da korišćenje ovog ulja za kuvanje daje opasan nivo aldehida, 20 puta veće nego što Svetska zdravstvena organizacija preporučuje. Najbolje je koristiti ovo ulje kao preliv. Nikako ga ne koristite za prženje na visokim temperaturama.

Maslinovo ulje i ekstra devičansko maslinovo ulje

Monozasićene masne kiseline koje se nalaze u ovom ulju smanjuju nivo ”lošeg”, a povećava nivo ”dobrog“ holesterola, što utiče na dobro zdravlje srca. Može se koristiti za kuvanje i prelive, ali ga ne treba koristiti za prženje na visokim temperaturama. Ekstra devičansko maslinovo ulje ne treba grejati tako da se koristi samo kao preliv.

Biljno ulje

Koristi se uglavnom za kuvanje, ali se izbegavaju visoke temperature. Zbog svog blagog ukusa deluje kao dobra osnova za većinu jela.

[adsenseyu1]

Svinjska mast

Nepravedno zapostavljena, a ipak veoma dobra za prženje i pečenje na visokim temperaturama, dok za kuvanje nije preporučljiva.

Susamovo ulje

Ukoliko ste ljubitelj azijske kuhinje, ovo je pravo ulje za vas. Upotrebljava se kao preliv zbog svog bogatog ukusa.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo da li zaista sve možete da ih koristite prilikom PRŽENJA hrane"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.