ZDRAVO TELO

Evo kako da izbacite otrove iz organizma za samo dva dana!

Ilustracija

Osećate umor i nedostatak energije, podočnjake ne možete da prikrijete ni najboljom šminkom, a koža vam je suva? Sve su to znaci da vam je telo zatrovano štetnim materijama, tj. toksinima.

Takvo stanje organizma čini vas idealnim kandidatom za viruse i prehlade, prenosi Lisa.rs.

Uvek je pravo vreme da pročistite organizam, ojačate ga i vratite mu energiju. Izbacivanje otrova postiže se detoksikacijom u kojoj učestvuje pet organa: bubrezi, jetra, creva, pluća i limfa.

Tom procesu prethodi period pripreme kada treba jesti sve manje masne hrane, mesa, krompira i slatkiša, a piti što više tečnosti. Najdelotvorniji su čajevi od maslačka, koprive i breze.

Poželjna je svakodnevna aktivnost u vidu šetnje, plivanja ili vežbi. Preporuka je da se program detoksikacije sprovodi dva puta godišnje po deset dana, ali ako nemate vremena, u nastavku sledi vikend detoksikacijski program, koji je praktičan, a ako ga sprovodite nekoliko puta godišnje, rezultat će biti odličan.

Subota
Buđenje: odmah popijte 2,5 dl mlake vode

Doručak:
– šoljica ovsenih pahuljica s kašičicom lanenog semena
– 2 dl mleka ili dijetalnog jogurta
– ½ šoljice svežeg bobičastog voća (npr. borovnice)
– 2,5 dl negazirane vode
– zeleni ili crni čaj

Ručak:
– oslić na žaru (250 g)
– blitva s krompirom na maslinovom ulju (šolja)
– 2 šolje salate (zelena salata, rukola, paradajz) s maslinovim uljem i limunovim sokom
– kriška dinje ili manja banana
– 2,5 dl negazirane vode

Užina:
– jabuka
-1,8 dl običnog jogurta
– ¼ šolje semenki bundeve
– 2,5 dl negazirane vode

Večera:
– parče tunjevine pečene na grilu ili u foliji (150 g)
– 2 šolje salate s maslinovim uljem i limunovim sokom
– ½ šolje povrća pripremljenog na pari (brokoli ili spanać)
– malo integralno pecivo
– 2,5 dl negazirane vode
– čaj od komorača i anisa

Nedelja
Buđenje: odmah popijte 2,5 dl mlake vode

Doručak: 
– šolja ovsenih pahuljica s kašičicom lanenog semena
– 2 dl dijetalnog mleka ili jogurta
– zeleni čaj
– kruška

Užina:
– grejpfrut

Ručak:
– čorbica od povrća (šargarepa, šaka graška, crni luk, čen belog luka, biber, celer, paradajz)
– 200 g pilećih prsa na grilu
– krastavac (150 g)
– 2,5 dl negazirane vode

Užina:
– jabuka
– 2,5 dl negazirane vode

Večera:
– salata (rendana šargarepa i cvekla, začinjene limunovim sokom)
– manje integralno pecivo
– čaj od koprive

(lisa.rs, foto: pixabay)

Close