ZDRAVO TELO

Evo kako da znate da li ste ALERGIČNI na mleko i mlečne proizvode

Alergija na laktozu?

Uzrok intolerancije na laktozu je nedostatak laktaze, enzima koji je potreban za razgradnju laktoze, koji se kod čoveka prirodno nalazi u sluznici i tankom crevu.

Ako ga ima premalo, ili uopšte nema, molekuli laktoze nerazgrađeni dolaze do debelog creva i tu ih bakterije iz debelog creva pokušavaju da razgrade kroz proces fermentacije, što dovodi do stvaranja gasiva i nadutosti kao i grčeva.

U težem slučaju mogu se javiti povraćanje i proliv. Stoga ako se svaki put kad popijete čašu mleka u roku od 20-ak minuta do dva sata jave bol i grčevi u stomaku, zatim osećaj mučnine, nadutost i gasova, velika je verovatnoća da patite od intolerancije na laktozu, odnosno da vaš organizam ima problema s varenjem mlečnog šećera.

Za razliku od alergije na mleko, koja se javlja zbog toga što imunološki sistem reaguje na proteine iz mleka, i najčešće se javlja kod dece, naročito one najmlađe dobi, te ih prati celi život, netolerancija na laktozu češće se javlja kod adolescenata i odraslih i često je privremena, odnosno problem se nakon određenog vremena može značajno ublažiti, pa i potpuno povući.

„Kod alergije na mleko jedino je rešenje da se ono potpuno izbaci iz ishrane te koriste zamene, kao što su bademovo mleko ili zobeni napitak, na primer, dok se kod netolerancije na laktozu puno može postići strpljivim testiranjem.

Treba izbegavati samo proizvode koji sadrže veću količinu laktoze, pri čemu svako za sebe mora odrediti koji mlečni proizvodi i u kojoj količini mu smetaju,“ kaže nutricionista Sandra Marić Bulat za 24 sata.hr

Da bismo se pravilno testirali, najpre iz ishrane treba u potpunosti izbaciti namirnice koje sadrže laktozu, i to najmanje na tri meseca. Zatim se mogu uvoditi male količine namirnica koje sadrže malu količinu laktoze, pa pomalo povećavati količinu dok ne utvrdimo koja nam količina određene namirnice izaziva probleme.

„Upravo takvim postupnim vraćanjem laktoze u ishranu podnošljivost laktoze se često i poveća, pa čak i dođe do potpune tolerancije,“ kaže Marić Bulat.

Imajte na umu da je svaki organizam različit te da neko može imati problema i nakon nekoliko gutljaja mleka dok drugima malo mleka u kafi neće smetati.

„Ako imate problema sa tolerancijom laktoze, najjednostavnije je ipak mleko potpuno izbaciti iz ishrane, dok se često bez problema mogu koristiti mlečni proizvodi kod kojih je nivo laktoze manja. Tako je sa svežimkravljim sirom, koji većini ljudi ne smeta. Mnogi bez problema mogu jesti i kozji sir, koji sadrži manju količinu laktoze, kao i jogurt ili kefir,“ kaže nutricionista.

U tom slučaju, dodaje, ne treba strahovati od mogućeg manjka vitamina D i kalcijuma zato što ne pijemo mleko, niti treba razmišljati kako ih nadoknaditi kroz ishranu ili dodatke ishrani.

Naprotiv: vitamin D topiv je u mastima i najviše ga možemo uneti kroz zdrave masnoće, kao što su maslinovo ili laneno ulje. A čaša jogurta ili sveži sir sadrže dvostruko više kalcijuma u odnosu na istu količinu mleka i na taj su način vredniji od mleka, navode nutricionisti.

Naučite da razlikujete intoleranciju i alergiju intolerancija na laktozu:

Intolerancija na laktozu:

često bol i grčevi u stomaku nakon što ste konzumirali namirnice koje sadrže laktozu; često nadutost i gasovi; često mučnina; retko potreba za povraćanjem i teži proliv;

Alergija na mleko:

može se javiti osip na koži; simptomi slični kao i kod intolerancije: bol u želucu, mučnina, povraćanje ili proliv; simptomi slični rinitisu: curenje nosa, kijanje, a neretko i astma.

Oprez! Laktoze ima u lekovima, hlebu i sosevima

Osim u mleku i mlečnim proizvodima, laktoze ima u hrani koja sadrži skrob (neke vrste hleba, žitarica i krekera, testenina i testa za picu). Pripazite i na kupovne sosove na bazi pavlake: većina sadrži laktozu. Mnogi prelivi za salate sadrže malo mleka, što također može smetati. Problem može biti i u pavlaci za kuvanje, nekim kupovnim kremastim supama, pudingu, sladoledu i zamrznutom jogurtu. Laktozu mogu sadržiti i neke vrste lekova, pa doktore upozorite da patite od netolerancije.

Pazite na kalcijum: Više lisnatog povrća, susama…

Ljudi koji imaju većih problema s intolerancijom na laktozu i moraju da izbegavaju većinu mlečnih proizvoda, moraju paziti da kroz ishranu osiguraju eventualni manjak kalcijuma. Pojačajte unos zelenog lisnatog povrća, susama, orašastih plodova i sušenog voća te svežeg sira.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr, foto ilustracija: pixabay)

Close