Evo na kojih 10 načina svakodnevno ‘ubijate’ svoje telo!

Advertisement

sunce

Foto: pixabay /skandalozno.rs

Svakodnevno radimo toliko mnogo stvari kojima nesvesno nanosimo štetu svome telu i zdravlju.

Tuširate se svaki dan, jedete kokice, volite džoging? Iako na prvi pogled nikad ne biste rekli kako su neke od ovih stvari štetne – jesu. U nastavku pročitajte zašto je to tako.

1. Korišćenje kompjutera može biti izuzetno štetno za vaše zdravlje. Previše svetao ekran može negativno uticati na vaš vid, prouzrokovati naprezanje očiju i glavobolju. Takođe, neki računari sadrže toksine koji mogu izazvati neurološka oštećenja mozga, piše site Viralnova.

2. Sušenje kose fenom. Toplina čini da hidrogenske veze u kosi propadaju, čime ona postaje podložnija oštećenjima i ispadanju.

[adsenseyu4]

3. Grickanje olovke može ozbiljno oštetiti vaše zube, kao i, ukoliko je u pitanju stalna navika, dugoročno promeniti njihov oblik i položaj.

4. Nemate običaj da nanosite kremu za sunčanje kad izlazite na sunce. Krema za sunčanje nije rezervisana samo za plažu – ona vas i prilikom obične šetnje gradom štiti od štetnih UV zraka koji uzrokuju oštećenje kože, i pomaže vašoj koži da zadrži mladolik i svež izgled.

Ilustracija

5. Tuširanje svaki dan nije preporučljivo. Pre nego što se namrštite, uzmite u obzir da se misli na tuširanje vrućom vodom, i preterano korišćenje gelova za tuširanje i agresivnih sunđera kojima uklanjate lipide u vašoj koži, odgovorne za njenu vlažnost.

6. Džogiranje ima svoje prednosti, ali u isto vreme pojačava rizik od artritisa, posebno kad su u pitanju vaša kolena, koja prva osete ovakve promene.

7. Jedete limun. Kiselina koja se nalazi u limunu može oštetiti zubnu gleđ, koja je ključna za zdravlje usta i zuba.

[adsenseyu1]

8. Jedete kokice. Nema ništa loše u uživanju u kokicama svaki put kad gledate film? Pogrešno! Kokice se mogu zaglaviti u prostoru između vaših zuba i prouzrokovati infekcije. Takođe, tvrdi deo kukuruza koji slučajno zagrizete može ozbiljno oštetiti krunicu zuba.

9. Sedenje u kancelariji. Ukoliko radite jedan od poslova koji zahteva sedenje više od šest sati dnevno, vaš rizik za srčana oboljenja se povećava za čak 64 odsto.

10. Nosite čarape dok spavate. Nošenje čarapa u krevetu može biti izuzetno štetno, budući da sprečava razmenu gasova u ćelijama, što, ne samo da oštećuje ćelije vaše kože, nego i moždane ćelije.

[adsenseyu2]

(skandalozno.rs, klix)

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo na kojih 10 načina svakodnevno ‘ubijate’ svoje telo!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.