Evo šta znače pojedine OZNAKE na PLASTIČNIM FLAŠAMA!

Advertisement

Ilustracija

Većina ovih flašica predviđena je za jednokratnu upotrebu, obratite pažnju na oznake na boci, one vam govore koliki je rok upotrebe.

Plastične flaše u koje se pakuje voda sadrže brojne štetne hemikalije, od kojih je najgora BPA, koja se koristi za pravljenje bočica za bebe i dokazano izaziva brojna oboljenja, uključujući i rak!

Nutricionista Branka Mirković kaže za Kurir da većina plastičnih boca ispušta teške metale opasne za ljudski organizam.

[adsenseyu5]

– Ljudi najčešće koriste istu plastičnu flašicu od vode ili soka više puta, ne znajući da to može biti otrovno. Te flašice imaju oznake PET i predviđene su za jednokratnu upotrebu. Osim toga, postoji mogućnost da se svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon i hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa delovanje hormona, kao i kancerogne materije, naročito ako je flaša izložena visokim temperaturama – kaže Mirkovićeva i preporučuje da se prilikom kupovine flaširane vode biraju svetlije, skoro bele flašice, zato što to znači da su manje puta reciklirane i da su napravljene od kvalitetnije plastike.

Ona objašnjava da se na dnu svake plastične flaše nalazi trougao sa brojem u sredini koji govori od koje plastike je ambalaža napravljena.

Iako je kratkoročno gledano plastika unapredila ljudski standard, dugoročno gledano, ona je velika pretnja za ljudsko zdravlje. O tome svedoči i istraživanje naučnika sa Univerziteta u Mičigenu na osnovu kog su zaključili da osnovni sastojak plastične ambalaže BPA izaziva tumor.

[adsenseyu1]

Zbog toga oni koji odlaze na izvore lekovite vode i pune svoje plastične balone i flaše, verujući da tako doprinose svom zdravlju, zapravo sebe izlažu mnogo većoj opasnosti nego da su pili vodu iz gradskog vodovoda.

Možda pre deset godina niko nije ni pomišljao da ćemo običnu vodu piti iz plastičnih boca, dok danas svi kupujemo flaširanu vodu i nosimo plastične flaše dok šetamo, putujemo, idemo na posao… Sve to više iz navike, nego iz potrebe jer je voda iz većine vodovoda još uvek pitka. I zato – oprez! Zapravo, najbolje je: popijte vodu i flašicu bacite. U kantu, naravno.

ŠTA ZNAČE OZNAKE NA PLASTICI

1 PET/PETE – Flaše za jednokratnu upotrebu. Ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA.

2 hdp/HDPE – Reč je o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja verovatnoća ispuštanja hemikalija u vodu.

3 PVC/3V – Ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona.

4 LDPE – Ne ispušta hemikalije u vodu. Koristi se uglavnom za izradu plastičnih kesa za namirnice.

5 PP – „Dobra“ plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za flašice u koje se pakuju sirupi ili jogurt.

6 PS – Ispušta u vodu kancerogenu materiju stiren. Najčešće se koristi za izradu čašica za kafu ili za pakovanje brze hrane.

7 PC (ili bez oznake) – Najlošija plastika jer izlučuje hemikaliju BPA.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo šta znače pojedine OZNAKE na PLASTIČNIM FLAŠAMA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.