Kada jedete TREŠNJE, ovo NE SMETE da radite!

Pazite

foto: pixabay.com

Trešnje su veoma popularne tokom leta, ali jedna greška koju prave mnogi može da ih učini opasnim po naše zdravlje.

Ako uživate u svežim trešnjama ili unutar nekog kolača, nikako ne biste smeli da gutate ili žvaćete košticu jer može da ugrozi vaše zdravlje.

Koštice trešanja sadrže cijanogene glikozide. Iako naše telo može da apsorbuje male količine cijanogenih jedinjenja, ako preterate, ozbiljno možete da ugrozite svoje zdravlje.

Mnogo opasnije od gutanje koštice jeste njeno grickanje jer se tako direktno otpušta ovo jedinjenje i može da dovede do trovanja.

Simptomi trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu, nervozu i povraćanje.

Veće doze cijanogenih glikozida u organizmu mogu da dovedu do problema sa disanjem, povišenog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca.

Pročitajte još i ovo:

UPOZORENJE: Ovo je hrana koju NIJE DOBRO podgrevati

Ako ste sami, ili je neko u vašem društvu progutao nekoliko koštica, najbolje bi bilo da odmah potražite pomoć lekara.

Najčešći način za sprečavanje trovanja jeste ispumpavanje želuca ili povraćanje.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kada jedete TREŠNJE, ovo NE SMETE da radite!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.