MOŽE BITI OPASNO: Ove namirnice NIKADA ne podgrevajte!

Advertisement

jelo

Juče skuvano povrće danas možete da pojedete u obliku hladne salate sa maslinovim uljem i limunom, ali nikako ne bi trebalo da ga podgrevate.

Nutricionista Milka Raičević iz DZ Palilula kaže da isto pravilo važi i za meso, ali i za mnoge druge namirnice.

Najbolje bi bilo da se ništa ne podgreva, jer svaki put kada zagrejete hranu dolazi do drugačije hemijske reakcije. Naravno, ne zavisi sve od podgrevanja, već i od toga koliko dugo je hrana stajala, da li je bila u frižideru i da li ste je čuvali ispravno, sa folijom ili poklopcem – kaže nutricionista, piše “24sata“.

Iako se ne savetuje grejanje bilo koje namirnice, najgori je spanać.

– Spanać i generalno zeleno lisnato povrće nikad ne smete da podgrevate, jer tu dolazi do najvećih hemijskih promena. Može čak da bude i toksično. Stajanjem dolazi do promena na zelenom lisnatom povrću, ali kada pogledate, na primer, zelenu salatu, sve te promene se odmah vide i vi je nećete pojesti. Kod spanaća se to ne vidi baš tako lako – objašnjava MIlka Raičević.

Na ovoj listi bi trebalo da se nađe i karfiol i sve ostale namirnice koje sadrže sumpor. A zanimljivo je da ni pasulj ne bi trebalo da podgrevamo.

[adsenseyu1]

– Iako se to kod nas radi, pa se pasulj podgreva danima, zapravo je on idealan na sobnoj temperaturi. To znači da možete da ga ostavite da prenoći u frižideru, a on izvadite porciju i ostavite da se sam ugreje. Ovo sve važi i za podgrevanje u mikrotalasnoj pećnici – ističe naša sagovornica.

Ni pečurke ne smete da grejete, a isto vaći i za meso, posebno ono sa roštilja. Grašak, paprika, mlečni proizvodi, razne repe i krompir takođe.

– Integralne žitarice, bilo da se radi o ječmu, pšenici ili bilo kojoj drugoj, gube najmanje nutritivne vrednosti ovim putem, ali se ipak ne savetuje ponovno grejanje. Srbi ponekad greju i hleb, a za to postoji mnogo bolja alternativa. Jednostavno ga uvijte u foliju i ostavite da stoji na radijatoru. Tako će dugo biti dopao i svež – ističe Raičević, dodajući da to ne važi za tostiranje hleba, koje se preporučuje.

A šta da radite sa graškom od juče koji ne smete da podgrevate?

Jednostavno, napravite salatu. Nutricionista savetuje hladnu salatu, koja može da se napravi gotovo od svakog povrća, uz dodatak malo maslinovog ulja, limuna i začina po želji. Dodjate i kuvano meso koje vam je ostalo i uživajte u zdravom i brzom obroku.

(24sata.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "MOŽE BITI OPASNO: Ove namirnice NIKADA ne podgrevajte!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.